Kultur

”Tummarna i byxfickorna, fötterna som stampar i golvet, YeeHaw!”

Linedance med Bootstompers
Anki Jespersson
Publicerad i
#100
Lästid 3 min

Ett av mina stora intressen i livet är Country & Western. Det finns flera skäl till att jag gillar denna genre. Den har en rad olika delar: musiken, dansen, kläderna och filmerna. Jag tänker mig Western med sitt kämparglöd. Och countrymusiken med sina låttexter, som ofta handlar om kampen för och om livet.

Musiken. Det finns så oändligt mycket Countrymusik. Från gamla inspelningar med exempelvis Hank Williams till nyare artister som Tim Hicks. Själv lyssnar jag just nu mycket på en grupp som heter Blackjack Billy. Country är allt ifrån det lugna till det mer fartfyllda. En country-låt kan vara alltifrån stilren med steel guitar till tyngre och mer ”hårdrock-influerad”. Countryn har även influerats av musikstilar som blues och rock’n roll.

Min dröm är att få åka till Nashville i USA, som är countryns Mecka. Att få besöka ett ”Honky-Tonk” det vill säga en lokal där country spelas och dansas till skulle vara så trevligt. Många countrylåtar handlar just om olika Honky-Tonks, som till exempel Honky Tonk Twist med artisten Scooter Lee.

Dansen. Jag dansar själv linedance. Jag har dansat i Burnin’ Heels, men på senare tid mestadels i föreningen Bootstompers. Det har blivit att man varit med på en del uppträdanden under åren, bland annat på Noliamässan och på countryfestivalen i Duved. Jag har också deltagit i ett uppträdande i pausen för en amerikansk fotbollsmatch och även i norska Hattfjelldal.

I dansen står alla på led (därav namnet linedance). Dansen är uppbyggd på stegkombinationer och var låt har sin egen dans. 2012 fanns det runt 60 000 olika danser (Wikipedia). Linedance är en bra motionsform och även en bra träning för minnet, då det just gäller att komma ihåg hur den specifika dansen ska vara. Det finns en rad tävlingar inom linedance och både Svenska Mästerskap och Världsmästerskap. Tummarna i byxfickorna, fötterna som stampar i golvet, YeeHaw!

Kläderna. Både country-musikerna och vi som dansar linedance har vissa typiska kläder. Det är kläder som härrör till Western. Precis som musiken så bidrar kläderna till att skapa rätt stämning. Vid uppträdanden har vi speciella uppvisningskläder, cowboyhatt, en skjorta med tryck, svarta byxor och boots. Ibland är killar och tjejer klädda likadant, ibland skiljer sig kläderna åt – främst då tjejerna bär kjol.

Filmerna. Mitt intresse för Country & Western började redan i unga år. Jag såg TV-serier som Rawhide (Prärie) och High Chaparral. I Rawhide gjorde Clint Eastwood en tidig roll. I High Chaparral fanns en rollfigur som kallades för ”Manolito”. Han blev verkligen folkkär. Lill-Babs spelade in en låt som hette just ”Manolito”. Och skådespelaren, som hette Henry Darrow, kom över till Sverige och uppträdde i olika sammanhang, bland annat i TV. Dessa serier lade grunden till mitt intresse för Country & Western. Ett minne från min barndom som jag kommer så väl ihåg är min mors ord när High Chaparral var på tv. Så fort Manolito kom i bild så blev jag alldeles röd om kinderna och vågade inte titta!

Lämna en kommentar