Umeå

Resglad kultur inom Umeås kommunala bolag

Johan Roslin
Publicerad i
#106
Lästid 2 min

I julas avslöjade Västerbottens-Kuriren en osund fest- och reskultur på Samhällsbyggnadskontoret på Umeå kommun. Nu har Svt Västerbotten avslöjat en lika osund reskultur bland de politiskt valda ledamöterna i de största kommunala bolagen.

Styrelsen för AB Bostaden i Umeå åkte på studieresa till Berlin år 2015 för 169 000 kr. Under resan stod Bostaden för alla utgifter, inklusive mat och dryck. Även alkohol ingick – vilket bryter mot Umeå kommuns alkoholpolicy.

Vartannat år åker styrelsen för Bostaden på studieresa utomlands och varje år gör de en resa till Stockholm. På resan till Berlin 2015 deltog 12 styrelseledamöter. Sammanlagt kostade kalaset 169 000 kr, där allt från resa och boende till mat ingick. Bara kostnaden för maten under resan uppgick till hela 25 460 kr! Bostaden stod även för alkoholen under middagarna. Enligt Umeå kommuns alkoholpolicy ska kommunen inte stå för köp av alkohol vid intern representation förutom vid t.ex. stora jubileum eller avtackningar. Men detta gäller inte för kommunföretagen, då de är separata juridiska enheter.

Bernt Andersson (S), ordförande i Bostadens styrelse, sa dessutom till Svt att han tycker att kommunens alkoholpolicy är för hård. Bostadens policy är att de kan stå för alkohol vid ”särskilda tillfällen”. Andersson anser att även studieresor är sådana särskilda tillfällen där man kan stå för vin till middagarna.

Även politikerna i Umeå Energis styrelse har rest runt. Till skillnad från hos Bostaden så bryter politikerna på Umeå Energi i alla fall inte mot kommunens alkoholpolicy. Men resekostnaderna har varit desto högre. Styrelsen och de högsta cheferna har rest för över en halv miljon kronor under 2015 och 2016. Enbart kostnaden för en resa till Köpenhamn i höstas gick på hela 350 000 kronor! Företaget stod för alla måltider – inklusive restaurangmiddagar. Styrelseordförande Lena Karlsson Engman (S) försvarar middagarna med att ”det är viktigt att hålla ihop gruppen”.

Lämna en kommentar