Kultur

Flykten från moralpolisen

Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#107
Lästid 2 min

Kalla Faktas reportage ”Flykten från moralpolisen” visar hur kvinnor i Stockholms förorter blivit trakasserade av självutnämnda moralpoliser. Kvinnor i Hjulsta berättar om hur de tvingas följa informella regler och utsätts för trakasserier om de lever ensamma, har för kort kjol eller dricker ett glas vin på sin egen uteplats.

Programmet avslöjade också att en friskola i en stockholmsförort sysslade med könssegregering från unga år. Bland annat delades eleverna upp efter kön på skolbussen. Pojkarna fick gå på genom den främre dörren, medan flickorna gick på bak. Systemet för tankarna till hur svarta och vita i den amerikanska Södern delades upp på bussarna på 1950-talet.

De förhållanden som avslöjades i Kalla Fakta är tyvärr inga nyheter. Så sent som 2015 larmade kvinnor i bl a Husby om liknande moralpoliser. Dessa modiga ”förortsfeminister” blev dock angripna av representanter för bl a Vänsterpartiet, som avfärdade kvinnornas vittnesmål som ”ryktesspridning”. Kalla Faktas reportage innebär en upprättelse för ”förortsfeministerna”. Det är även ett förödande politiskt nederlag för Vänsterpartiet och alla andra som avfärdat förorternas kvinnor. Detta inkluderar media, som länge underlåtit att rapportera om förhållandena i förorter som Husby.

Kalla Fakta visade också att de självutnämnda moralpoliserna, hederskulturens väktare, inte bara förtrycker muslimska kvinnor från Mellanöstern eller Nordafrika. En av de trakasserade kvinnorna i reportaget från Hjulsta var svensk. Hennes frigjorda och självständiga livsstil sågs som ett hot, då den riskerade att sända en signal om att ett annat liv är möjligt – till alla de kvinnor som tvingas leva under hederskulturens förtryckande ok och knappt får lämna hemmet.

Jag vill verkligen starkt rekommendera alla läsare av NyA att se Kalla Faktas reportage samt att sprida detta till vänner och bekanta. Du kan se hela programmet på TV4 Play, men det kräver att du skaffar dig ett konto hos dem (vilket är gratis). Det går också att hitta programmet på Youtube, där någon privatperson lagt ut det (detta kan dock vara borttaget då du läser denna artikel).

Länk till programmet på Tv4Play:

https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=3878075 

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar