Kultur

Sabaton: The Last Tour

Sabaton spelade på Umeå Energi Arena den 31 mars. Foto: Cassandra Wells
Cassandra Wells
Publicerad i
#107
Lästid 2 min

Sabaton är ett power metal-band från Falun, som sjunger på både svenska och engelska. Låtarna har historiska teman och handlar ofta om olika krig. De har turnerat i hela Europa och i USA. Den 31 mars spelade de i Umeå.

Det var två förband innan Sabaton gick upp på scenen: Twilight Force och Accept. Jag har inte hört talas om dem förut, men tyckte riktigt bra om Twilight Force. Även om man inte kände igen banden så var man ändå med och diggade till bandens framträdande.

Jag vet inte om det var en slutsåld konsert, men medan det första förbandet började spela fick jag höra från en annan åskådare att det fortfarande kom in folk. Så det var ca 2500 personer! Just efter det att Accept hade spelat klart utlöstes ett brandlarm. Ingen rök (förutom rökmaskinerna vid scenen) syntes till och det luktade inte bränt. Alla fick utrymma rummet där scenen var, men inget hände och ingen kom till skada. Efter ca 20 min kunde man gå tillbaka mot scenen.

Nu blev det dags för Sabaton att spela och publiken var taggade, dom tjoade och skrek. Det var en riktigt bra stämning. De började med att spela In The Army Now, sedan kom kända låtar som Carolus Rex och Lion from the north och A lifetime of war på svenska. Mot slutet så sjöng hela arenan med i låten Primo Victoria. Det var mäktigt.

Det är svårt att säga vad som var bäst med konserten. Stämningen i publiken, bandets val av låtar och scenshowen med rök, eld och explosioner gjorde det hela till en fantastisk upplevelse. Jag har lyssnat på Sabaton sedan jag var 14 år gammal och ångrar nu att jag inte sett dem live tidigare. Men bättre sent än aldrig!

Lämna en kommentar