Inrikes

Islamister och vänstern arm i arm 1 maj – (V) överger de mest utsatta för samarbete med Muslimska Brödraskapet

Jan Hägglund
Publicerad i
#108
Lästid 3 min

Årets 1 Maj var det första där islamisterna och vänsterpartisterna öppet gick i armkrok med varandra. Detta innebär ett nytt lågvattenmärke. Då socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven, skulle hålla sitt tal i Malmö blev han avbruten av en islamistisk aktivist vid namn Jasmin Nur Ismail. Då aktivisten, beväpnad med megafon och uppbackad av några andra kvinnor, började ropa tvingades Löfven att avbryta sitt 1 Maj-tal.

Islamisten Jasmin Nur var själv en av talarna på Vänsterpartiets 1 Maj-möte i Malmö. Malcolm Momodou Jallow, vänsterpartist i Malmös kommunstyrelse, gav islamisten sitt stöd genom en kommentar till hennes facebookinlägg om händelsen. Vänsterpartiet i Malmö hade tidigare erbjudit islamisterna hjälp med plakat.

Vad innehöll det facebookinlägg som gillades av vänsterns ledamot i kommunstyrelsen? Nur skriver bland annat följande: ”Vi för vår kamp exakt hur vi vill och ingen har rätt att tillrättavisa oss eller tala om för hur vi ska agera … Jag tror inte på någon onkel tom-metod där man låter sig förtryckas gång på gång och nöjer sig med dialog … vi kommer använda alla medel som behövs… Skiter fullständigt i om det sticker folk i ögonen”.

Då Jasmin Nur intervjuades av P4 Malmöhus, om det riktiga eller oriktiga i att avbryta Sveriges statsminister, svarade hon att ”vita” människor inte ska tala om för henne hur kampen ska föras. Hon och hennes meningsfränder för kampen på det sätt de vill. Och som hon redan hade visat ingår det i ”kampen” att avbryta andra talare på 1 Maj med megafon. Om sedan ”vita” människor gillar detta eller inte spelar ingen roll.

I Malmö och Umeå var det Vänsterpartiet som gav utrymme till de islamistiska aktivisterna att föra fram kravet på att få bära slöja. I Stockholm och Göteborg var det Syndikalisterna.

Inte förenlig med demokratins idéer
Den kamp som Jasmin Nur talar om bedrivs via ett nyligen bildat nätverk kallat ”Rätten till våra kroppar”. Tidigare har parollen inneburit att kvinnor hävdat rätten till abort och preventivmedel, och rätten att slippa sexuella trakasserier och övergrepp. Men i den islamistiska nytolkningen inför årets 1 Maj betydde parollen Rätten till våra kroppar, rätten att bära slöja – inte rätten att slippa bära slöja – eller att slippa hedersförtryck. EU-domstolen har fattat ett beslut om att ”en intern ordningsregel hos ett företag som förbjuder bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler” är tillåtet om det gäller alla former av symboler och uttryck. Det får alltså inte endast gälla muslimska. Det som utlyst aktiviteterna från islamisterna på 1 Maj i år är att en kvinna, som inte accepterade SAS policy, inte gick vidare i rekryteringsprocessen till ett jobb. SAS policy innebär att uniformen ska vara fri från pins, knappar och smycken med kors, davidsstjärna eller huvudduk, mm.

Kvinnan fick ett omedelbart och i förväg väl förberett stöd. Detta bland annat via en film på youtube som uppenbart producerats i förväg för att hinna göra reklam inför islamisternas deltagande på 1 Maj. Ett upprop har också startats på vilket vi återfinner en stor del av de mest kända islamisterna i Sverige – plus ett antal av deras försvarsadvokater. Här finns bland annat representanter från Sveriges Unga Muslimer (SUM). Denna organisation blev av med sina statliga bidrag 2016 eftersom deras verksamhet ansågs ”inte [vara] förenlig med respekten för demokratins idéer” när det gäller jämställdhet och diskriminering. SUM startades av Muslimska Brödraskapet för att organisera muslimska ungdomsorganisationer. Den innehåller idag även salafistiska föreningar. Aktivisten som avbröt Löfven med megafon (Jasmine Nur Ismail) är med i SUM. Detta via en underavdelning kallad Malmös Unga Muslimer.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar