Inrikes

Reaktionära religiösa ledare underblåser hederskulturen

En talesperson för Sveriges Förenade Muslimer anser att 12-åriga flickor som inte bär slöja kommer till helvetet. Faksimil TV4.
Davis Kaza
Publicerad i
#108
Lästid 3 min

Islamistiska organisationer i Sverige arbetar målmedvetet för att upprätthålla hederskulturens förtryck. De bidrar också till att skapa en grogrund för radikalisering. Aftonbladet har granskat Sveriges Förenade Muslimer (SFM) i Göteborg – en organisation som har en historia av kopplingar till extremism. Granskningen har lett till att SFM fått sina statliga bidrag indragna och tvingas återbetala drygt en halv miljon kronor.

I en föreläsning på Youtube säger imamen Muadh Zamzam, tidigare talesperson för SFM, att 12-åriga flickor som inte bär slöja kommer till helvetet. De flickor som bär slöja kommer till paradiset. För att understryka hur självklart detta är ler Zamzam och utbrister ”det är så här det funkar – ska vi ljuga för henne?”. Zamzam säger att han inte vill att någon annan man ska titta på hans fru, hans mamma, hans dotter eller någon av hans ”systrar i Islam” (dvs ingen muslimsk kvinna). Han säger att det är så en muslimsk man ska vara. Han exemplifierar det hela genom att jämföra kvinnor med chokladbitar.
– Om du kom hit och såg två chokladbitar, en med papper och en utan papper, vilken skulle du ta, frågar Zamzam retoriskt i filmklippet.
– Den med papper! Den är ren och fin, ingen har rört den.
Grundbulten i hederskulturen handlar om att värna den ogifta kvinnans oskuld och den gifta kvinnans kyskhet. Ansvaret för att se till att detta följs, och att ”uppfostra” kvinnorna, ligger på männen. I praktiken avmyndigförklaras kvinnor inom hederskulturens ramar. Detta understryks i en annan föreläsning som SFM anordnat. Föreläsaren Muhammad al-Shahrani säger där att en kvinna bara får lämna hemmet om hennes man tillåtit detta. Och då hon går ut ska det vara av en orsak, exempelvis för att handla, besöka sjukhuset, besöka en släkting eller liknande.

Liknande predikanter har fört fram ännu mer extrema åsikter. Som NyA tidigare skrivit så talade den somalisk-kanadensiske predikanten Said Rageah på Örebro moské i maj 2015. Rageah har bland annat sagt att muslimer ska begränsa sitt umgänge med icke-muslimer och att den som lämnar islam ska straffas med döden. Rageah skulle ha besökt Sverige igen i maj 2016, då han bland annat skulle föreläsa hos Somaliska Föreningen i Umeå. Besöket ställdes dock in i samband med att bostadsministern Mehmet Kaplan tvingades avgå pga samröre med islamister och turkiska fascister. SFM i Göteborg uppmärksammades i Uppdrag Granskning då de bjudit in föreläsaren Abu Muadh. I föreläsningar på Youtube lovordar Muadh martyrskapet och kallar de muslimer som inte önskar sig att dö martyrdöden för hycklare. I den föreläsning hos SFM i Göteborg som Uppdrag Granskning refererade till säger Muadh bland annat följande: ”Jag brukar säga, den som har mycket synder, han ska till jihad”.

Predikanter som Abu Muadh tar oftast själva avstånd från terrorism och organisationer som IS / Daesh. Men deras budskap om martyrskap bidrar till att skapa en mylla ur vilken unga radikaliserade muslimer kan värvas som soldater till IS / Daesh heliga krig. Dessutom innebär deras upprätthållande av hederskulturella strukturer att segregationen ökar.

Mot denna bakgrund är det glädjande att Aftonbladets avslöjande inneburit att SFM utsatts för en granskning som nu lett till att de blivit av med sina statliga bidrag. Skattepengar ska användas till att bekämpa hederskulturen och segregationen – inte till att stärka och befästa dessa.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar