Kultur

Punkig hyllning till Joe Hill

Foto: Pressbild
Veckans Nyheter
Publicerad i
#109
Lästid 2 min

PRESSMEDDELANDE. Att göra en hyllning till arbetarförfattaren Joe Hills sångtexter med egen musik var egentligen en självklarhet för Eskilstunabandet BADiTUDES. Allt som krävdes var att idén dök upp.

Arbetet påbörjades redan våren 2016 med att välja ut texter, provspela, repa och spela in demos för att hitta rätt arrangemang och känsla. Till sist hittade bandet vägen in i studion och spelade in sex låtar under en veckas tid.

Resultatet är ett helt nytt sätt att presentera Joe Hills texter. Varje text har fått en musikalisk inramning som ska passa med den lyriska tonen och de ämnen som tas upp. Änglakörerna i ”Preacher and the Slave”, den militanta refrängen i ”Should I Ever be a Soldier” och den Clash-influerade stökigheten i ”Soupline” är noga genomtänkta koncept som kanske är lite ovanlig i punksammanhang.

Å andra sidan har medlemmarna i BADiTUDES varit verksamma inom punkgenren sedan sent 1970-tal och spelat i band som TT-Reuters, WC, TT-Task, Minx och SS Dase. Så det finns gott om erfarenhet att gräva i och ta vara på. Och det är precis vad man har gjort.

EP:n finns på flera internationella streamingtjänster (Spotify, iTunes, m.fl.) och släpptes naturligtvis den 1 maj och firades bland annat med att bandet gjorde en akustisk spelning på evenemanget After Walk på Ölkultur i Eskilstuna där de som gått i demonstrationståget varvade ner efter fullgjort värv.

Länk till låtarna:

Lämna en kommentar