Internationellt

Corbyn: En hoppfull och inspirerande framgång

Veckans Nyheter
Publicerad i
#110
Lästid 3 min

Resultatet i parlamentsvalet i Storbritannien visade på en överraskande stor framgång för Jeremy Corbyns Labourparti. Det borgerliga Torypartiet blev visserligen störst, men tappade den egna majoritet som partiet tidigare haft i parlamentet. Detta har chockat det borgerliga etablissemanget inte bara i Storbritannien utan runt om i hela Europa.

Labourpartiet, som utgör socialdemokratins motsvarighet i Storbritannien, valde vänsterkandidaten Jeremy Corbyn till ny partiledare i september 2015. Jeremy Corbyn har sedan dess blivit omvald ett år senare (september 2016). Under sin korta tid som partiledare har han utsatts för systematiska sabotage av Labourpartiets högerflygel. Dessa har uppträtt rent häpnadsväckande illojalt mot sin partiledare. Gång på gång har de offentligt sagt att Labour saknar möjligheter att nå valframgångar under Corbyns ledarskap. Detta på grund av hans ”vänsterprofil”.

Corbyn har nämligen, under årtionden, tillhört de inom Labourpartiet som har kritiserat EU och Nato. Då han tillträdde som ny partiledare öppnade han för möjligheten att Storbritannien skulle lämna Nato. Under fjolårets folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet (Brexit) vägrade Corbyn att kämpa för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU inom ramen för samma kampanj som Torypartiets dåvarande ledare David Cameron! För detta blev han våldsamt attackerad, och de hårdaste attackerna kom från högerflygeln inom hans eget Labourparti. Denna sa att han saboterade ”stanna kvar”-kampanjen. Labourhögern använde även detta för att understryka hur omöjlig Corbyn skulle vara som partiledare i ett kommande parlamentsval.

Men som vi sagt ovan har Jeremy Corbyn visat att hans kritiker haft totalt fel. Labourpartiets valresultat har överraskat alla – såväl opinionsinstitut som politiska experter – såväl i Storbritannien som i resten av Europa. Han har även överraskat sina egna vänsterinriktade och socialistiska anhängare inom Labourpartiet. Ett skäl till Corbyns stora framgång är just hans kritiska ståndpunkter mot Nato och EU. Ett annat viktigt skäl är den väldiga inströmningen i Labourpartiet, inte minst av ungdomar, som valet av Jeremy Corbyn har inneburit. Detta har gett Labour långt fler valarbetare än vad partiet hade under tidigare högerinriktade partiledare som Tony Blair.

Framgången för Jeremy Corbyn bekräftar vår analys om hur destruktiv Socialdemokraternas villkorslösa övergång till det borgerliga lägret i bl a EU-frågan har varit. Detsamma gäller för inställningen till Nato. Det är sant att Corbyn, under den kampanj som föregick folkomröstningen i Storbritannien, inte tog glasklar ställning vare sig för eller emot EU. Men bara det faktum att han inte slöt upp bakom EU, hundraprocentigt, som exempelvis de svenska Socialdemokraterna, har varit honom till väldigt stor nytta.

Om socialdemokratin och arbetarrörelsen, runt om i Europa, har någon förmåga att lära om så är läxan följande: bryt upp från den okritiska hållningen till den nyliberala nedskärningspolitik och angrepp på välfärdssamhället samt fackliga rättigheter som det nuvarande stödet till EU innebär. De länder som inte är med i Nato ska inte gå med i Nato. Övriga länder bör ta steg i riktning mot att lämna denna USA-ledda militärorganisation.

Arbetarpartiet anser inte att det är avgörande för arbetarpartierna runt om i Europa att kräva en folkomröstning i syfte att lämna EU. Själva står vi för den positionen i dagens Sverige. Men det betyder inte att vi automatiskt anser att det skulle vara rätt position för arbetarrörelsen, eller mindre socialistiska partier som vårt, i alla andra länder. Detta är en taktisk fråga som kan variera från land till land. För oss är den avgörande frågan följande: Arbetarrörelsen måste utarbeta ett socialistiskt alternativ till EU:s överstatlighet – en internationell organisering för ett arbetarnas Europa.

Vi vill avsluta med att gratulera Jeremy Corbyn, hans valarbetare och alla väljare som slutit upp bakom Labourpartiet under hans ledning. Även om inte Labour vann valet så har valresultatet vederlagt borgerlighetens ståndpunkter om att en ”vänsterinriktad” arbetarrörelse inte kan vinna ett starkt folkligt stöd.

Lämna en kommentar