Inrikes

Politik, musik och eld på sommarläger i Bygdsiljum

Davis Kaza
Publicerad i
#110
Lästid 4 min

Helgen den 17-18 juni genomförde Arbetarpartiet sitt årliga sommarläger. Årets läger hölls i vacker och naturskön (men myggrik) miljö i Bygdsiljum. Förutom politiska diskussioner bjöd lägret på musik, eldshow, fotboll, kubb och mycket annat.

Sommarlägrets politiska huvudtema berörde den ryska revolutionen. I år är det 100 år sedan de båda revolutionerna i Ryssland ägde rum i februari respektive oktober 1917. Dessa händelser kom att förändra en hel värld. Då det var 100 år sedan revolutionen i år så uppmärksammas händelserna i en rad sammanhang. Liksom på vårt sommarläger. Sommarlägrets första tema berörde de omvälvande och dramatiska händelser, bland annat första världskriget, som ledde fram till revolutionen samt de händelser som utspelade sig mellan februari och oktober 1917. Detta tema följdes upp på lägrets andra dag med att vi tog upp de minst lika dramatiska händelser som utspelade sig åren efter revolutionen.

Uppträdanden – ett nytt och uppskattat inslag på lägret

På årets sommarläger ersatte vi ett av de politiska temana med möjligheten för medlemmar och sympatisörer att framföra någon form av uppträdande. Detta var en av lägrets mest uppskattade delar. Det hela inleddes av den nybildade duon ”Gunnar & Johan” som framförde ett antal klassiska rocklåtar på gitarr och sång. Lägerdeltagarna bjöds bland annat på Bob Dylans ”Knockin’ on heaven’s door”, klassikern ”Stand by me” och buggade loss till Chuck Berrys ”Johnny B Goode”.

YouTube player

Lägret hölls på en gård som ägs av en kristen församling. Därav de kristna symbolerna i bakgrunden. Arbetarpartiet är dock ett sekulärt parti. Och Gunnar & Johan är inte en kristen duo.

Efter de inledande låtarna förflyttade vi oss utomhus där det skulle bjudas på eldshow. Anna-Sara, som sysslar med nycirkus, skulle göra sitt första offentliga framträdande med poi (ett slags bollar som svingas i olika mönster). Efter en nervig början stod alla som trollbundna av den imponerande eldshowen. Efteråt fick några lägerdeltagare pröva på konsten att svinga poi-bollarna (fast utan eld), vilket är lättare sagt än gjort.

YouTube player

Sedan var det dags att fly myggen och återvända in. Lars-Erik läste upp dikten ”A Poison Tree” av William Blake och Anna-Sara läste upp en egen dikt med tecken som stöd. Vi fick även höra två berättelser, i ett slags återupplivande av den västerbottniska berättartraditionen. Lena berättade om hur hon föll i trappen hemma hos sin son och höll på att bryta ryggen medan Peter berättade om hur det känns att bli arbetslös. Uppträdandena avrundandes med ytterligare ett par låtar med Gunnar & Johan.

Röster om lägret

1. Vad tyckte du om att alla fick möjlighet att uppträda på kvällen?
2. Lärde du dig något på lägret?

Lena Lindström, Umeå

1. – Trevligt inslag! Det blev en kul och avslappnad stämmning. Jag uppträdde själv. Klart jag blev nervös, men det släppte när jag väl började.
2. – Jag lärde mig mycket om revolutionen i Ryssland 1917. Ett svårt tema men jag lyckades koncentrera mig, lyssna och anteckna.

Kalle Wadin Wesslén, Ljusdal

1. – En bra ny idé som jag tycker vi ska fortsätta med. Det var fritt och kreativt. Många oanade talanger kom fram!
2. – Jag fick lära mig mer djupgående om de olika aktörerna i Ryssland 1917 – t.ex generalen Lavr Kornilov.

Anki Jespersson, Umeå

1. – Något nytt och en möjlighet för deltagarna att, på ett trevligt sätt, visa upp sig och berätta om händelser och erfarenheter från livet.
2. – Ja. Jag var på temat Arbetarpartiets kamp mot knark och alkoholmissbruk, och lärde mig om vårt försök att få till stånd ett drogfritt alternativ för studenterna på Umeå Universitet.

Peter Eriksson, Hörnefors

1. – Jättebra! Det var bra att alla fick chansen att visa sin kreativa sida,  t.ex. genom att berätta en historia om något man varit med om eller med musik och sång.
2. – Jag var på temat “Därför bekämpar Arbetarpartiet konspirationsteorier”. Det är viktigt att kunna bemöta med fakta och att vara källkritisk.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar