Umeå

Sommarlägrets politiska teman

Davis Kaza
Publicerad i
#110
Lästid 3 min

Arbetarpartiet bekämpar konspirationsteorier

På söndagens förmiddag hade lägerdeltagarna två teman att välja mellan. Det ena temat handlade om varför Arbetarpartiet bekämpar konspirationsteorier. Vi syftar exempelvis på den judiska världskonspirationen, att världen styrs av en hemlig grupp kallad ”Illuminati”, att USA låg bakom 11 september-attackerna 2001 eller att John F Kennedy mördades av CIA och/eller FBI. Det är skillnad på en konspiration och en konspirationsteori. Konspirationer har det funnits många av genom historien. En av de mest kända konspirationerna i historien var när ett antal romerska senatorer mördade Julius Caesar med 23 dolkstick.

Skillnaden mellan en konspiration och en konspirationsteori är att konspirationsteorin inte går att bevisa med fakta. Fakta och kunskap är konspirationsteoriernas svurna fiende. De som fastnar i konspirationsteorier är oftast människor som, å ena sidan, misstror myndigheter och politiker men som, å andra sidan, gör allt för att undvika verklig kunskap och aktivitet. Politiskt har konspirationsteorier nästan uteslutande spelat en reaktionär roll. Den som t.ex. börjar flörta med teorier som innefattar judar och banker riskerar, mer ofta än sällan, att hamna i säng med verkliga judehatare. Därför bekämpar Arbetarpartiet konspirationsteorier.

Därför är kampen mot knark och alkoholmissbruk viktig för Arbetarpartiet

Det andra temat på söndagsförmiddagen handlade om varför kampen mot alkoholmissbruk och knark blivit så viktig för Arbetarpartiet. I grunden beror denna kamp på att det finns olika samhällsklasser. Människor med olika bakgrund drabbas olika hårt av alkohol och andra droger. Kommer du från kretsar med välutbildade föräldrar som har mycket pengar och ett stort kontaktnät kommer du att få många chanser i livet. En person som kommer från en sådan bakgrund och trillar dit på ett missbruk har stor sannolikhet att få hjälp att ta sig ur missbruket och få en ny chans i livet. För ungdomar från en gammal bruksort där den dominerande arbetsgivaren sedan generationer tillbaka, fabriken, slår igen finns inte samma möjligheter att få en ny chans. Det är på sådana orter som i synnerhet unga killar åker dit på tunga droger som heroin – inte sällan med dödlig utgång.

När det gäller chansen att komma igen efter att ha hamnat i missbruk är klassamhället extremt tydligt. Detta är den verklighet som gjort att kampen mot knark och alkoholmissbruk blivit så viktig för Arbetarpartiet. Men denna kamp har inte varit någon självklarhet. Innan bildandet av Arbetarpartiet tvingades medlemmar att ta strid mot alkoholkulturen inom våra egna led i den organisation vi tidigare tillhörde. Vi var inga moralister. Vi krävde inte heller att alla medlemmar skulle avge nykterhetslöfte. Striden handlade om hur vi skulle bete oss i samband med våra egna kongresser, konferenser och sommarläger.

Det som blev droppen var en konferens i början av 1980-talet, där det skamligt nog såldes vin till minderåriga medlemmar. En kvinnlig medlem påtalade hur ansvarslöst detta var. Detta inledde en diskussion om vi överhuvudtaget skulle ha alkohol i partisammanhang. Förslaget att slopa alkoholen mottogs inte väl utan bemöttes med en blandning av rädsla och aggressivitet. Diskussionen pågick under flera år. Slutligen infördes ett förbud mot alkohol i partisammanhang. Detta förbud är något som vi i Arbetarpartiet håller fast vid än idag. För detta har vi tackats av medlemmar som idag är nyktra alkoholister.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar