Slagserien

Slagserie i nummer 111

Veckans Nyheter
Publicerad i
#111
Lästid 2 min

Trump och kläderna

> Donald Trumps dotter Ivanka är inte bara oavlönad rådgivare till The Donald – mannen som vill ta tillbaka industriproduktion från Kina och övriga Asien till USA. Ivanka är även ”advokat” för att ge kvinnor och flickor makt och inflytande.

Ivanka har också en egen klädkollektion. De i huvudsak kvinnliga arbetarna som syr kläderna återfinns i – Kina och Indonesien! Minimilönen i Indonesien är $173/mån (ca 1400 kr). Arbetarna i klädfabrikerna utsätts dessutom regelbundet för trakasserier och förolämpningar från ledningen. De produktionsmål som sätts innebär övertid varje dag – utan OB.

Det är ganska långt ifrån både ”Buy American”, ”Made in America” och att kämpa för kvinnors rättigheter…

Skrytvägg för graffitti

> Stockholms kommun gör en satsning på lagliga graffittiväggar. Sådana finns i en rad kommuner och brukar bestå av en eller flera betongväggar som ställts ut i något lämpligt skogsparti. Simpel betong duger kanske åt pöbeln, men inte för stockholmspolitikerna. De graffittiväggar som nyligen öppnat på Södermalm kostade 600 000 kr! I Rinkeby planeras väggar för hela 850 000 kr. Kostnaden är enligt byggare enormt överdriven. Den 90 meter långa graffittiväggen i Botkyrka kostade t ex bara 25 000 kr.

Hur exakt kostnaderna kunde bli så stora i Stockholm är oklart. Men det är onekligen så att kommunpolitiker med storhetsvansinne kan göra skrytprojekt av precis allt…

Trump – den ständige vinnaren

> Det är många som studerat Donald Trumps ”stil” som lagt märke till att han aldrig erkänner ett nederlag utan försöker framställa även dessa som segrar. I slutet av juli sparkade Ryssland ut 755 amerikanska diplomater ur landet som svar på att USA skärpt sina handelssanktioner. Detta var ett stort nederlag för The Donald, som velat uppnå avspänning i relationerna med Putin.

Trumps reaktion? Han sa till media att han är ”tacksam att han [Putin] sparkade så många” för att USA nu ”kommer att spara en massa pengar”.

Det var alltså inte ett misslyckande för Trumps försök till avspänning. Det var en lyckad nedskärning…

När skrattet fastnar i halsen

> Vi brukar ofta skoja om både The Donald och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Allvaret i det ordkrig som just nu pågår mellan dessa två är dock för stort för att göra sig lustig över. Nu har hot framförts om ett kärnvapenkrig. Dessutom har både Kina och Ryssland känt sig tvingade att gå in i stormaktsspelet. Vi ska återkomma till krigsrisken i Stilla havet i nästa nummer av NyA.

Lämna en kommentar