Internationellt

Upptrappningen mellan USA och Nordkorea – steg-för-steg

Veckans Nyheter
Publicerad i
#112
Lästid 2 min

28 juli: Nordkorea genomför ett avancerat test av en interkontinental kärnvapenbärande raket. Enligt experter skulle raketen kunna nå amerikanska städer som Los Angeles, Denver och t.o.m. Chicago.

■ 5 augusti: FNs säkerhetsråd skärper, på USA:s initiativ, sanktionerna mot Nordkorea. Bland annat förbjuds export av kol och andra råvaror.

■ 8 augusti: Donald Trump fäller följande uttalande i media: ”Nordkorea gör bäst i att inte rikta fler hot mot USA. De kommer att mötas av eld och vrede som världen aldrig skådat”! Trump passar även på att twittra om USA:s kärnvapen – troligtvis som förste statschef i världshistorien.

■ 9 augusti: Nordkoreas diktator Kim Jong-Un svarar med att hota USA:s militärbas i Guam i Stilla Havet. Basen skulle ”omslutas av eld”. Och Jong-Un höll redan på att förbereda fyra missiler som skulle avfyras mot Guam.

■ 11 augusti: Trump twittrar att USA:s militär är ”locked and loaded” om Nordkorea skulle agera ”oklokt”.

■ 21 augusti: USA inleder tio dagar lång militärövning tillsammans med Sydkorea. USA deltar med 17 500 soldater och Sydkorea med 50 000. Dessutom deltar även bland annat Australien, Storbritannien, Kanada och Nya Zeeland tillsammans med USA och Sydkorea i övningen. Kina och Ryssland manar USA att avbryta övningen.

■ 28 augusti: Nordkorea testskjuter en raket som flyger 270 mil rakt över den norra delen av Japan.

■ 3 september: Nordkorea genomför sitt sjätte och kraftfullaste kärnvapentest. Regimen hävdar att det rörde sig om en vätebomb.

■ 11 september: FN:s säkerhetsråd inför ytterligare sanktioner mot Nordkorea, som bland annat innebär kraftiga begränsningar för landets oljeimport. USA ville ha ett totalstopp vad gäller Nordkoreas oljeimport, men tvingades backa för att få med sig Kina och Ryssland.

■ 15 september: Nordkorea skjuter en ytterligare raket över norra delen av Japan. Den nya raketen flyger 370 mil innan den slår ned i havet. Det spekuleras i att detta var ett sätt för Nordkorea att visa att de kan nå militärbasen Guam med sina raketer, då denna ligger 340 mil från Nordkorea.

■ 19 september: Donald Trump står inför FN:s generalförsamling i New York och säger bland annat att ”om USA tvingas försvara sig själv eller sina allierade kommer vi inte ha något val än att fullständigt förgöra Nordkorea. Inget land i världen vill att ett gäng kriminella beväpnar sig med kärnvapen och missiler”. Han passar även på att ge Kim Jon-Un ett öknamn – ”Rocket Man”.

Lämna en kommentar