Umeå

Bred manifestation mot nazism på Kristallnatten i Umeå

Jan Hägglund
Publicerad i
#114
Lästid 2 min

Den 9 november genomfördes, för tredje året i rad, en bred manifestation på Kristallnatten i Umeå. Nästan alla partier i Umeå kommunfullmäktige samt Judiska Föreningen i Umeå samlades på Rådhustorget – i regn och stormvindar.

Det sades en rad allvarliga, tänkvärda och bra saker av Carinne, Harriet, Björn, Mia, Elmer, Veronica, Anna-Karin, Ahmed, Saašha och Davis. Christer Jilder avrundade manifestationen genom en tolkning av melodin Halleluja, med Py Bäckmans text. Han gjorde detta mycket bra. Hans framförande var både finstämt – och samtidigt eftertryckligt – allvarligt.

Trots vädret var vi säkert uppåt 150 personer. Och det var bra, med tanke på att det var ösregn och nästan storm vid 16.00-tiden. Bland publiken på Rådhustorget fanns representanter för alla partier i Umeå kommunfullmäktige, personer som tillhörde andra riktningar och självklart folk som inte tänker på sig själva i parti-termer. Det var extra roligt att få hälsa på personer från den judiska delen av Umeås befolkning som berättade att detta var första gången som de deltog.

Det hade kunnat bli storm även under själva mötet. Medlemmar i, eller sympatisörer till, Nordiska Motståndsrörelsen hade sin vana trogen sänt ut ett par spioner till manifestationen på Kristallnatten. Detta upprörde. Som tur var fanns representanter för polisen på plats. Dessa hjälpte personerna med NMR-anknytning ”att få fötter” för att citera ett uttryck som jag gillade. Vi tackar polisen i Umeå för detta.

Vi är många som hjälpts åt att dra folk till manifestationen. Genom att tala med folk ”live”, använda Facebook och sätta upp affischer/dela ut flygblad. Tack alla ni som kom – och alla ni som hjälpt till. Vi ses nästa år. På Rådhustorget. Men striden mot nazism och antisemitism fortsätter under de 364 dagarna fram till nästa årsdag av Kristallnatten.

Det bästa sättet på vilket vi kan hedra offren från 30-talet är genom att försvara de demokratiska fri- och rättigheterna idag”.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar