Umeå

Nazister värvar medlemmar på högstadiet i Umeå

Davis Kaza
Publicerad i
#114
Lästid 2 min

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) värvar medlemmar i högstadiet i Umeå. Detta blev jag varse då jag besökte en skola för att bjuda in till manifestationen på Kristallnatten 9 nov. Elever hade fått NMR:s flygblad i sina skåp. Och de visste att andra elever delade ut dem. När jag packade ihop kom två grabbar fram och ställde frågor om manifestationen.

– Den handlar om att hedra offren för nazisternas övergrepp mot judar i Tyskland på 30-talet och för att försvara demokratiska rättigheter i dagens Umeå, sa jag.
– Judiska Föreningens rättigheter angrips idag i Umeå av nazister och anti-semiter. Men det är folkvalda samt ordningsmakten som bestämmer i den här stan – inte NMR.

Killarna på högstadieskolan sa aldrig att de hade med NMR att göra. Men de blev nervösa när jag sa att NMR hade medlemmar på skolan. Lagt till vad de andra eleverna sagt förstod jag att här var de: NMR på högstadiet i Umeå.

Umeå har länge skilt sig från andra städer. Sedan 1980-talet har nazisterna försökt organisera sig. Det har funnits individer med nazistiska idéer. Men aldrig någon organiserad gruppering. Detta fram till år 2015 då NMR etablerade sig. NMR är aktiva och de försöker växa – även genom att värva medlemmar på högstadierna.

Vad kan NMR erbjuda? Just nu sprider de sitt material till alla hushåll i Umeå. De har redan delat ut materialet i delar av Berghem, Ersboda, Carlshem, Tomtebo, Böleäng, Marieberg, Mariedal, Röbäck, Haga., Sandbacka, Ålidhem, centrala stan och Holmsund. Situationen är sådan att alla anti-nazister i Umeå måste ta ett personligt ansvar. Polisen kan inte vara överallt. Det går inte att lita till att ”någon annan” tar debatten.

Jag uppmanar ingen att diskutera med våldsverkare som de som marscherade i Göteborg den 30 september. Men ska NMR:s tillväxt stoppas måste anti-nazister klara en diskussion med en högstadieelev. Och detta innan dessa nazi-influerade ungdomar stelnar och kanske deltar i hot mot Judiska Föreningen eller i angrepp mot flyktingboenden. Och då måste du känna till, och kunna bemöta, NMR:s idéer.

Vad svarar du – om du kallas för rasförrädare? Om du vill vinna högstadieeleven till en annan åsikt – på en minut? Det krävs kunskap om Förintelsen. Men även om hur NMR presenterar problemen i Sverige idag. Vi måste ha ett alternativ till detta. Sedan kanske de vill tala om Förintelsen.

Anti-nazister får inte överge såna killar som jag mötte. Inte hoppas att ”någon annan” tar debatten. Och måste polisen tillkallas är det troligen redan för sent.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar