Kultur

Tips på julpyssel som är kul att göra

Kerstin Jonsson
Publicerad i
#115-116
Lästid 1 min

Julknäck

Detta recept på en god julknäck hittade jag i en äldre Bonniers kokbok. I en tjockbottnad kastrull blandas 100 gram smör, 3 dl socker, 1 dl grädde, ¾ dl sirap och en påse saffran. Detta ska kokas i 20-30 minuter eller till 122 grader om du har en termometer.
När det är klart blandar du i 75 gram finhackad sötmandel som ska vara skållad samt 50 gram hackade apelsinskal. Sådana apelsinskal köper du på affären. Sedan är det bara att fylla knäckformarna. Knäcken blir lite sega och mycket goda!

Adventskaka

Här kommer ett recept som passar till jul och advent:

100 gram smör
2 ½ dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 paket saffran (stött tillsammans med en sockerbit)
25 gram jäst
2 ägg
1 msk socker
½ tsk salt
1-1½ dl russin + 3 msk vetemjöl

Blanda ihop allt detta till en deg och låt jäsa i ca 40 minuter. Lägg den jästa degen i en mindre långpanna. Ovanpå degen hyvlar du 50 gram smör med osthyvel. Strö över ½ dl socker samt 1 dl grovhackad mandel. Grädda 20-30 minuter i 200 grader.

Lämna en kommentar