Kultur

Vad minns du av 2017?

Johan Roslin
Publicerad i
#115-116
Lästid 3 min

Då var det dags igen för den årliga frågesporten där du kan testa dina kunskaper kring vad vi skrivit om i NyA under det gångna året. Årets skriverier har präglats av krisen för socialdemokratin, framväxten av nyreaktionära partier samt kampen mot hedersförtrycket. Vad minns du?

Norstedt

1. I slutet av 2016 avslöjades det att Umeå kommuns IT-avdelning rest och roat sig för skattepengar. Bland annat besöktes en konsert. Vilken var artisten som uppträdde?

1. Björn Skifs
X. Roger Pontare
2. Errol Norstedt

2. De senaste åren har en rad nyreaktionära partier vuxit fram i Europa. Vad heter det nyreaktionära parti i Nederländerna som tog 19 av 150 mandat i valet i mars 2017?
1. Frihetspartiet
X. Folkets parti
2. Initiativ för Holland

3. Arbetarpartiet, Humanisterna och ABF Umeå bjöd in till en föreläsning på Umeå universitet i februari 2017. Temat var Hedersvåld, religion och kultur. Vem var det som föreläste?

1. Maria Hagberg
X. Devin Rexvid
2. Amineh Kakabaveh

4. Vilken stad brukar nuförtiden kallas för ”Sveriges Chicago”, vilket syftar på att det är en stad där det förekommer mycket våld och kriminalitet?
1. Stockholm
X. Göteborg
2. Malmö

Sveriges Chicago?

5. Sedan 1880-talet har det förts statistik över Jordens medeltemperatur. Vilket är det varmaste året sedan mätningarna började?
1. 1998
X. 2012
2. 2016

6. I vårens presidentval i Frankrike gick Emmanuel Macron segrande ur striden. Vad heter ledaren för det nyreaktionära partiet Front National, som var Macrons huvudsakliga rival i presidentvalet?
1. Marine Le Pen
X. Jean-Marie Le Pen
2. Jean Paul Marat

7. I slutet av september genomfördes en folkomröstning för självständighet i den norra delen av Irak. Vilken folkgrupp var det som folkomröstade?
1. Hazarer
X. Kurder
2. Kasjuber.

Ygeman.

8. I samband med sommarens skandaler på Transportstyrelsen så fick ett antal ministrar avgå. Vilka?
1. Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist
X. Anders Ygeman och Morgan Johansson
2. Anders Ygeman och Anna Johansson

9. I slutet av 2016 utsågs Anna Carlstedt till ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon har tidigare varit ordförande i svenska Röda Korset samt IOGT-NTO. Carlstedt är även forskare. Vilket av följande verk är hennes?
1. En doktorsavhandling om Nostradamus författarskap
X. Boken ”Julmust: historia, hemligheter, hajp”
2. Båda två

Julmust

10. Ett återkommande tema i NyA under året har varit kampen mot hedersrelaterat förtryck och våld. Hur många ungdomar beräknas leva under hederskulturens normer i Sverige idag?
1. 15 000
X. 70 000
2. 240 000

”Rocket Man”.

11. Under sommaren och höste ökade spänningarna mellan USA och Nordkorea. samband med detta fick Kim-Jong Un öknamnet ”Rocket man” av Donald Trump. Vilken känd brittisk artist har tillsammans med Bernie Taupin skrivit en låt med samma namn?
1. Cliff Richard
X. Elton John
2. Paul McCartney

 

12. Parlamentsvalet i Storbritannien innebar den största ökningen i väljarstöd för Labour sedan valet 1945. Vad heter Labours partiledare?
1. Jeremy Corbyn
X. Neil Kinnock
2. Tony Blair

Kinnock.

Maila dina svar till red@arbetartidningen.se eller lägg dem i ett kuvert och posta till Nya Arbetartidningen, Box 7001, 907 02 Umeå senast den 15 januari 2018. Vinnaren får en gratisprenumeration på Nya Arbetartidningen under hela år 2017. Vid flera svar med samma antal rätt gäller det svar som inkom först.

Lämna en kommentar