Umeå

Koppleridömd man bakom ny sexklubb i Umeå

Tomas Westerström
Publicerad i
#117
Lästid 3 min

I slutet av januari skrev VK om en sexklubb som ligger i startgroparna. En av initiativtagarna är tidigare dömd för koppleri och sexuellt ofredande. Arbetarpartiet har en lång historia av att bekämpa prostitution och sexuellt utnyttjande och vi har anledning att följa utvecklingen noggrant.

Mannen som beskriver sig själv som frontpersonen bakom den nya sexklubben dömdes så nyligt som i september 2016 för koppleri efter att ha försökt förmedla sexköp. Koppleridomen försöker han bortförklara som om det hela vore ett missförstånd och att han själv enbart agerat som en hjälpsam samarit.
– Den här tjejen bad mig om hjälp och då hjälpte jag henne, säger mannen till VK. Jag satte in en annons och skickade meddelande om att hon har kund.

Det har även genomförts en personutredning av mannen förra året som visade att han ”inte funnit det anmärkningsvärt att personer velat prostituera sig” och att han har befunnit sig i miljöer och bland personer där ”social acceptans för prostitution funnits”. Enligt P4 Västerbotten är mannen även dömd för sexuellt ofredande för att vid upprepade tillfällen ha skickat meddelanden till en kvinna mot hennes vilja under 2013. Att en person som dömts både för koppleri och sexuellt ofredande startar en sexklubb är minst sagt olämpligt.
– Det är kanske inte världens bästa forum på det sättet, kommenterar mannen det hela i VK.
– Folk kan lätt tro att vi har prostituerade där, men det är just det vi vill komma bort ifrån eftersom vi är en ideell förening som ska drivas seriöst av seriösa personer.

Att syftet med sexklubben är ”strippdans och dildopartyn”, som initiativtagaren säger, förefaller osannolikt. Med tanke på initiativtagarens bakgrund, och verksamhetens karaktär, finns det en påtaglig risk att denna sexklubb blir en mötesplats för prostitution vare sig de som driver den vill det eller ej. Att potentiella sexköpare och prostituerade kan lockas till denna typ av miljö krävs det inte särskilt mycket fantasi för att räkna ut. Arbetarpartiet kommer att hålla koll på utvecklingen och agera för att motverka vad som kan bli en mötesplats för prostitution.

Det vore inte första gången. Även under slutet av 90-talet gjordes ett försök att skapa en mötesplats för prostitution i Umeå. Denna mötesplats hette ”Afrodite erotikshop” och fanns i Holmsund. Utåt sett var det en butik som sålde sexleksaker och porrfilmer. Men det gjordes även försök att få dit tjejer för något som kallas privatposering(en form av striptease), vilket kan vara en inkörsport till prostitution. För att stänga Afrodite så genomförde vi ett flertal breda demonstrationer i samarbete med bland annat ungdomar och föräldrar i Holmsund.

Minnet från denna strid lever kvar. På VK:s hemsida skrevs det en intressant kommentar till deras artikel om sexklubben från en person med signaturen 415665: ”ja nu får arbetarpartiet gå o demonstrera igen o se till att dom får bomma igen klubben,som dom gjorde med sexshoppen som fanns i holmsund en gång i tiden, :)

I nästa nummer av Nya Arbetartidningen kommer vi att berätta historien om hur vi, tillsammans med holmsundsborna, lyckades få Afrodite att stänga.

Dömd våldsbrottsling ville locka tjejer med fri sprit och pengar

Våren 2014 försökte den före detta manlige modellen och flerfaldigt dömde våldsbrottslingen Patrick Ribbsäter arrangera fester i Umeå dit unga tjejer lockades med fri sprit och pengar. Detta är ett internationellt koncept. När ett nätverk av tjejer har byggts upp kan ”festfixaren” börja hyra ut ”sina” tjejer som ”sällskapsdamer” till diverse andra fester. I nästa skede kan detta utvecklas till regelrätt escort-/call girl-verksamhet. Arbetarpartiet gjorde Umeborna och Ribbsäters samarbetspartners uppmärksamma på hans historia av synnerligen grova våldsbrott, framförallt riktade mot kvinnor, och planerna sattes i aldrig i verket.

Lämna en kommentar