Umeå

Kommunal hållningslöshet mot islamister måste få ett slut

Foto: Skärmdump Youtube
Jan Hägglund
Publicerad i
#118-119
Lästid 3 min

Den majoritet av muslimer som sätter svenska lagar före sharialagar förtjänar allt stöd. Men dessa muslimer och alla andra umebor utsätts för risker på grund av den totala oförmågan som präglat Umeå kommuns agerande mot extremister. Vi tänker bland annat på att imamen Abu Muadh tilläts hålla fredagsbön och föreläsning i kommunens lokaler helgen 9-10 mars. Vi hoppas på en förändring då frågan diskuteras på fullmäktige 26 mars.

Låt oss redovisa Abu Muads åsikter:

Om jihad. Alla som vill kan se och höra imamen förhärliga jihad och martyrdöden i flera videoklipp på Youtube. Debattören Hanna Gadban menar att Abu Muadh har en viktig position i en grupp islamister på västkusten som sprider extrema idéer.

Detta bekräftas av journalisten Magnus Sandelin med kollega som bevakade Sveriges Förenade Muslimers konferens i Göteborg 2014 för Uppdrag Gransknings räkning. De ville intervjua Abu Muadh, som deltog på konferensen, med anledning av hans videor. Uppdrag Granskning ansåg att dessa föreläsningar kunde kritiseras då så många unga muslimer från Göteborg rest till Syrien och anslutit sig till Islamiska Staten.

Journalisterna kunde bland annat notera följande. Bilal Mizher – som uttryckt sitt stöd för Usama bin Ladin – deltog som konferensens värd. Andra deltagare var Ahmad Qadan – som år 2017 dömdes till sex månaders fängelse för terrorbrott efter att ha uppmanat människor att skänka pengar till IS och al-Nusrafronten, en medlem i den öppet jihadistiska föreningen al-Taqwa, en man från Eskilstuna som senare uttalat IS-sympatier och hotat politiker. ”Säg mig vilka vänner du har…

Till saken hör att Abu Muadh påstod att terrordådet mot Charlie Hebdo var ”en enda stor lögn” på Halmstad moskés hemsida i januari 2015. Då detta blev ohållbart backade Muadh med en pinsam förklaring om sociala experiment och yttrandefrihet.
Det är uppenbart för oss att Abu Muadh bidrar till att stärka en miljö som underlättar värvningar till terrororganisationer.

Om kvinnor. I ett filmklipp förklarar Muadh varför muslimska kvinnor ska bära både slöja (hijab) och en klädsel som döljer kvinnans figur. Imamen anser att det är Djävulen som försöker lura kvinnor att inte bära heltäckande hijab. I ett annat youtube-klipp med ”råd till nygifta” säger imamen: ”Det är väldigt viktigt att en syster [kvinna] ska veta att hennes mans rätt är den största rätten över henne.

Om homosexualitet. Han anser detta vara som ett virus. Föräldrar måste därför se till att deras barn har ett starkt immunförsvar så att de inte smittas! Uttalandet om homosexualitet som virus innebar att statsbidragen frystes för Halmstads moské där Muadh verkar. Studieförbundet NBV avbröt sitt samarbete och RFSL polisanmälde moskén för hets mot folkgrupp. Bra gjort!
Självklart ska inte Umeå kommun ställa lokaler till förfogande för islamister som Abu Muadh. Kommunen riskerar att legitimera dennes åsikter – i alla frågor!

Naiviteten måste ha en gräns även i Umeå. Halmstads moské har 582 videoklipp på nätet. Muadh förhärligar naturligtvis inte martyrdöden i alla. Detsamma gäller föreläsningar. Alla handlar inte om jihad, homosexuella virus eller kvinnan och djävulen. Som föreläsningen i Umeå då media släpptes in och undertecknade fick personliga inbjudningar på grund av kritiskt bloggande.

De som inbjöd imamen, Islamiska föreningen i Västerbotten (IFV), har stöttats av kommunen ekonomiskt och tillåts i dag hyra lokal trots vetskap om att IFV tidigare inbjudit imamen Hussein Halawa – som anser att det kan vara rätt att döda homosexuella om dessa påverkar andra att bli homosexuella!

Vi hoppas att IFV väljer svensk lag – inte sharialag. Det måste finnas en gräns även i Umeå.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar