Inrikes

De traditionella blockens nederlag understryker politisk instabilitet i Sverige

Veckans Nyheter
Publicerad i
Lästid 1 min

Resultatet i riksdagsvalet 2018 har skapat en osäkerhet kring vem som ska regera landet. I grunden beror detta på tillbakagången för Socialdemokraterna, som utgjort ryggraden i det svenska politiska systemet sedan andra världskriget.

Socialdemokraterna gjorde inte bara sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten för män och kvinnor infördes – S gjorde sitt sämsta val sedan svenskarna fick börja rösta på partier år 1911! Då, för 107 år sedan, fick Socialdemokraterna 28,5 procent av rösterna. I årets val landade de på 28,3 procent. Tillbakagången för S följer samma trend som vi kunnat bevittna hos en rad andra socialdemokratiska partier runt om i Europa. Det parti som backade mest i valet var dock S regeringspartner Miljöpartiet, som förlorade en tredjedel av sina väljare sedan valet 2014. I 20 av 29 riksdagsvalkretsar hade partiet under fyra procent. I slutänden var det storstadsväljarna som räddade MP kvar i riksdagen. Även Moderaterna var större förlorare än S. M tappade fler väljare än S både sett till antalet och procentuellt. Var tionde väljare som röstade på M i förra valet har lämnat partiet.

De största röstmässiga framgångarna hade Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Samtliga av dessa partier ökade sitt röstetal med över 40 procent jämfört med valet 2014.

 

Lämna en kommentar