Slagserien

Slagserie i nummer 123

Lööf, anno 2012. Foto: andia ghafouri / näringsdepartementet (CC BY-NC 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#123
Lästid 2 min

När Annie Lööf blev partiledare för Centerpartiet 2011 kom den nyliberala ”Stureplanscentern” att dominera partiet. I denna upplaga av Slagserien tittar vi närmare på några av det ”Lööf-liberala” Centerpartiets mest ”minnesvärda” ögonblick.

Månggifte och fri invandring

> Ett år efter att Annie Lööf tagit över som partiledare utformade Centerpartiet ett nytt och extremt nyliberalt idéprogram. Några av programmets ”höjdpunkter”:
■ Legalisering av månggifte och avskaffande av arvsrätten. Annie Lööf förnekade att hon var för månggifte men avslöjades med att ha fört fram sådana förslag då hon var vice ordförande i Centerns Ungdomsförbund 2006-2007. Formuleringarna skrevs till sist om.
■ Fri invandring. I idéprogrammet säger C att de är för ”öppna gränser” och att den fria rörligheten som råder inom EU borde utvidgas till hela världen. Dessa formuleringar finns fortfarande kvar i idéprogrammet…

Sänkta ingångslöner – för alla

> Idag för Centerpartiet främst fram krav på sänkta ingångslöner för nyanlända och ungdomar. Men Centern vill se sänkta ingångslöner i alla åldrar. 2012 gjorde partiet ett utspel, mitt under avtalsrörelsen, om att ingångslönerna inom alla yrken borde sänkas med 20-25 procent. I vissa fall ännu mer!
När Lööf intervjuades av Ekots Lördagsintervju kunde dessa visa att ett företag, med alla tillgängliga bidrag, kunde anställa en person som får ut en månadslön på 20 000 kr för en kostnad under 3 000 kr/mån…

Särlagstiftning för muslimer

> Inför valet 2010 var Mahmoud Aldebe påtänkt som riksdagskandidat för Centerpartiet. Aldebe har varit ordförande i Sveriges Muslimska Råd, en organisation som står Muslimska Brödraskapet nära. Som ordförande drev han bland annat kravet på att muslimer i Sverige skulle ha särskilda lagar när det gäller familjefrågor – baserade på sharia.
Aldebes fru Ebtisam stannade dock kvar i partiet i några år till. Hon blev rikskänd 2018 då hon avslöjades med att ha dömt enligt sharia och hedersnormer i ett misshandelsfall i Solna Tingsrätt.
Nu har även hon lämnat C…

Sexköp, knark och ”fuck facket 4-ever”

> Ungdomsförbund ska alltid vara värre än moderpartierna. Centerns ungdomsförbund (Cuf) har inte sparat på krutet. Cuf driver krav på att legalisera cannabis, dvs att det ska gå att köpa hasch över disk, och att sexköp ska bli lagligt.
Om detta inte vore nog så förklarade Cuf krig mot facket i en särskilt osmaklig kampanj inför valet 2010. Med rubriken ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt” och slagordet ”Fuck facket 4-ever” angrep Cuf kollektivavtal, fackliga rättigheter och arbetsrättsliga lagar. Iklädda clownnäsor.
Vi saknade denna friska fläkt i årets val…

Lämna en kommentar