Inrikes

Islamister och deras medlöpare i MP och andra partier

Mehmet Kaplan. Foto: Fredrik Hjerling (CC BY-NC-ND 2.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#124
Lästid 4 min

Vi presenterar här en lista på medlemmar och tidigare medlemmar i Miljöpartiet och andra partiet som har kopplingar till islamistiska kretsar i Sverige. Vissa är själva islamister med tunga uppdrag inom organisationer som Islamiska Förbundet. Andra har agerat medlöpare åt islamismen. Majoriteten av dessa är av allt att döma fortfarande kvar inom sina respektive partier.

■ Mehmet Kaplan tvingades avgå på grund av sitt samröre med islamiströrelsen Milli Görus och de turkiska fascisterna ”Grå Vargarna”. Hade tidigare bl a jämfört ungdomar som reser för att ansluta sig till Islamska Staten med de svenskar som reste för att försvara Finland under vinterkriget 1939-1940!

■ Yasri Khan var på väg in i Miljöpartiets partistyrelse. I en filmad paneldebatt kunde han inte ta avstånd från att Saudiarabien avrättar ateister. Khan vägrade också skaka hand med TV4:s kvinnliga reporter efter en intervju i samband med Mehmet Kaplans avgång.

■ Derya Uzel Senir var ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och ledamot i en nämnd då det avslöjades att hon inför valet 2014 lovat turkiska ungdomsförbundet att MP skulle arbeta för att regeringen inte skulle erkänna folkmorden på över en miljon armenier och assyrier 1915. Hon har även kopplingar till Erdogans parti AKP.

■ Mohamed Temsamani är ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Solna. Samtidigt är han vice ordförande för Stockholmsmoskén vid Medborgarplatsen, som har starka kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Temsamani gjorde dessutom praktik hos Muslimska Brödraskapets parti ”Frihets- och Rättviseparti” i Egypten 2012, som en del av sin utbildning vid Stockholms universitet!

■ Ali Khalil satt i kommunstyrelsen i Botkyrka och försökte ”köpa” ett bygglov till en ny moské genom att lova Moderaterna 3 000 röster i valet 2018 via medlemmarna i sin församling. Redan 2012 spred Khalil inlägg av Yusuf Al-Qaradawi på sin Facebook. Al-Qaradawi är en av Muslimska Brödraskapets högsta andliga ledare och har bland annat sagt att Hitler utgjorde guds straff mot judarna.

■ Kamal al-Rifai. I sin roll som ordförande i syriska föreningen i Malmö bjöd han in imamen Salman al-Ouda till en välgörenhetsgala. Al-Ouda har kallat Förintelsen för ”en myt av enorma proportioner” och anser att homosexualitet aldrig kan accepteras av islam. Al-Ouda har även varit mentor åt Usama bin Laden, men tog avstånd från dennes våldsamma metoder redan på 1990-talet.

■ Idris Yildiz. Idag ordförande för islamiströrelsen Milli Görus i Malmö. Tidigare mångårig medlem i Miljöpartiet och även ledamot i socialnämnden i Malmö. Yildiz anser att homosexuella medlemmar i Milli Görus inte ska kastas ut, utan bör övertygas om att de ska sluta vara homosexuella.

■ Rafet Candemir har tidigare suttit i stadsdelsnämnden i Skärholmen för Miljöpartiet. Candemir är även ordförande i ett råd för ”turkar utomlands” som startats av den turkiska staten och har täta kopplingar till president Recep Tayyip Erdogans islamistiska parti AKP. Candemir och Kaplan hade mycket nära kontakt både före och under den tid då Kaplan var bostadsminister i Stefan Löfvens regering.

■ Omar Mustafa satt i Socialdemokraternas partistyrelse 7-13 april 2013. Han var samtidigt ordförande i Islamiska Förbundet i Sverige (IFiS), som utgör Muslimska Brödraskapets huvudorganisation i Sverige. Mustafa tvingades avgå bland annat efter kritik mot att IFiS bjudit in antisemitiska föreläsare.

■ Abdirizak Waberi satt i riksdagen för Moderaterna åren 2010-2014. Under samma period var han även vice ordförande i Federation of Islamic Organizations in Europe – Muslimska Brödraskapets europeiska samarbetsorgan. Waberi uppmärksammades i ett reportage i Svt 2009 då han var ordförande i IFiS. I reportaget säger Waberi bland annat att han ”definitivt” vill leva i en ”muslimsk stat”.

■ Ebtisam Aldebe var nämndeman i Solna Tingsrätt för Centerpartiet. Hon uppmärksammades våren 2018 då hon bidrog till att fria en man som var misstänkt för misshandel mot sin fru. Aldebe hävdade att kvinnan inte borde gått till polisen eftersom de båda var gifta enligt sharialag. Mannen påstods också komma från en ”fin familj”. C inledde ett uteslutningsärende mot Aldebe. Samtidigt fick hon stöd från en miljöpartistisk politiker i Solna vid namn Robert Ahl…

■ Jasmin Nur Ismail talade för Vänsterpartiet i Malmö på 1 maj 2017. Samma år gick hon även i täten för en grupp hijab-aktivister som avbröt Stefan Löfvens tal i Malmö. Nur Ismail har tidigare figurerat i kretsen kring facebook-gruppen ”Muslimska aktivister” i Malmö. Gruppen har återkommande uttryckt sympatier för jihadister som t ex Nasir al-Fadh, som har nära kopplingar till Al-Qaida och har argumenterat för att använda massförstörelsevapen mot ”otrogna”.

Av de ovanstående vet vi med säkerhet att Yasri Khan, Omar Mustafa, Idris Yildiz och Kamal Al-Rifai har lämnat sina respektive partier.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar