Umeå

Manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten

Veckans Nyheter
Publicerad i
#124
Lästid 1 min

Rådhustorget fredag 9 november kl 17.00

På Kristallnatten den 9 november organiseras en manifestation i Umeå för att hedra minnet av offren samt att ta strid mot dagens nazister och antisemiter.

I år är det 80 år sedan nazisterna i Tyskland trappade upp våldet mot judarna natten mellan den 9-10 november 1938. Med stöd av den nazistiska staten krossade pöbeln, i och utan uniform, fönstren till 7 500 judiskägda butiker och brände ned 1 500 synagogor och bönehus. Antalet döda uppgick till 400. Samtidigt samlades 30 000 judiska män ihop för att sändas till koncentrationslägren.

Idag växer antisemitismen återigen – i Sverige och i Umeå. Nazister och andra antisemiter för en kamp för att skrämma den judiska delen av befolkningen till tystnad. En politiker med judisk bakgrund i Lund fick nyligen sitt hem nedbränt. I december ifjol angreps synagogan i Göteborg med brandbomber. I Umeå lämnade den Judiska Föreningen sina lokaler eftersom de inte kunde garantera sina medlemmars säkerhet.

Manifestationen på Kristallnatten i Umeå sker i bred politisk enighet. Talarna kommer från Socialdemokraterna, Liberalerna, Arbetarpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Feministiskt Initiativ. Arrangörerna har även bjudit in V och MP. Dessutom deltar representanter för den judiska befolkningen i Umeå.

Slut upp – den 9 november.

Lämna en kommentar