Kultur

Svart polis infiltrerar Ku Klux Klan

Foto: Pressbild
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#124
Lästid 2 min

BlacKkKlansman är baserad på en bok med samma namn som bygger på verkliga händelser. Filmen är regisserad av Spike Lee (Malcom X, Inside Man) och huvudrollerna innehas av John David Washington och Adam Driver.

Filmen handlar om polismannen Ron Stallworth. Han är den första svarta polisen i Colorado Springs. Till en början får han bara jobba i arkivet. Men när de ska skicka en konstapel ”under cover” för att spionera på ett möte där en tidigare ledare för Black Panther Party ska tala får Stallworth jobbet. Sitt nästa uppdrag tar han på sig själv när han ser en annons i lokaltidningen om att Ku Klux Klan söker nya medlemmar. Stallworth får för sig att ringa på annonsen, vilket blir inledningen på en infiltration av den lokala KKK-avdelningen. Stallworth tvingas samarbeta med sin vita, judiska, kollega Flip Zimmerman. I telefonsamtalen med ”Klanen” sköter Stallworth snacket. När det kommer till fysiska möten får Zimmerman ta över.

Filmen vill föra fram två budskap. Jag uppfattade att det viktigaste budskapet var att påminna människor om vilka Ku Klux Klan var och att de fortfarande finns kvar i det amerikanska samhället. Filmen ville även diskutera rasismen inom den amerikanska poliskåren, något den ger en rad exempel på. Dels i det lilla, som då en konstapel utsätter en svart kvinna vars bil han stannat för sexuella trakasserier. Men även i det stora, som de olika roller som Stallworth får när en ledare från de svartas organisationer besöker stan respektive då KKK-ledaren David Duke dyker upp. När den svarte ledaren dyker upp i stan skickas Stallworth dit för att infiltrera och spionera. När David Duke besöker stan är han istället utsedd att beskydda denne…

BlacKkKlansman försöker också koppla samman det förflutna med nutiden. I slutet av filmen visas verkliga bilder från händelserna i Charlottesville ifjol, då en nazist körde sin bil rakt in i en grupp med motdemonstranter som protesterade mot att nazister och andra högerextrema hade samlats till en demonstration där en av talarna var just David Duke. I filmen får vi se klipp från nazisternas marsch, David Dukes tal, angreppet på motdemonstranterna och Donald Trumps kommentarer efteråt. BlacKkKlansman hade dessutom premiär i USA på årsdagen av demonstrationen i Charlottesville.

Filmen är vackert filmad och skådespelarinsatserna är starka. Det enda minuset var att budskapen var för övertydliga ibland. Den rasistiske poliskonstapeln är nära på en karikatyr av en rasistisk polis. Referenserna till Donald Trump och presidentvalet 2016 var ibland så övertydliga att man nästan väntade sig att karaktärerna skulle vända sig och titta menande in i kameran. På det stora hela var det dock en bra och sevärd film. n

Lämna en kommentar