Kultur

”Den lille mannen med den stora rösten” har gått ur tiden

Marika Atlegrim
Publicerad i
#125
Lästid 2 min

Charles Aznavour föddes i Paris av armeniska föräldrar. Hans ursprungliga namn var Shahnour Varinag Aznavourian. Han dog i sitt hem i sydöstra Frankrike den 1 oktober, 94 år gammal och nyss hemkommen från en turné i Japan.

Aznavour var viskompositör, sångare och skådespelare. Totalt skrev han mer än 1 300 sånger och sålde över 100 miljoner skivor i 80 länder. Sina låtar framförde Aznavour framförallt på franska. Men han har även spelat in sånger på engelska, italienska, spanska och tyska. Bland hans mest kända sånger finns ”She” från 1974, som en yngre publik kanske känner igen i Elvis Costellos tappning som ledmusiken i filmen Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant. En annan av hans mer kända låtar är ”La Bohëme”.

Hans karriär som sångare grundlades på kabaréerna i Paris under andra världskriget. Staden var ockuperad av Nazi-Tyskland. Aznavours föräldrar arbetade underjordiskt inom motståndsrörelsen mot ockupationen och gömde judar, kommunister och andra i familjens lägenhet.

Det verkliga genombrottet kom då Edith Piaf tog med Aznavour på turné i Frankrike och USA efter andra världskriget. Riktigt erkänd blev dock Aznavour först i början på 1960-talet. Han var inte rädd att sjunga kontroversiella låtar. 1972 sjöng han låten ”What Makes A Man”, där han sjunger om homofobi utifrån en homosexuell mans perspektiv.

1998 utsågs Charles Aznavour till ”Århundradets artist” i en omröstning genomförd av Time Online och CNN. Han kom före både Elvis Presley, Bob Dylan och Frank Sinatra. Han har ju många gånger kallats för ”French Sinatra”.

Förutom som sångare verkade Aznavour även som skådespelare. Han medverkade i en stor mängd filmer och TV-serier, t ex F. Truffauts Skjut på pianisten (1960), Tio små negerpojkar (1974) och filmatiseringen av Günther Grass roman Blecktrumman (1979). 2017 fick han en stjärna på Hollywood Walk Of Fame i Los Angeles.

Charles Aznavor har även en koppling till Sverige. 1968 gifte han sig för tredje gången, denna gång med svenskan Ulla Thorsell. De var gifta fram till hans död och fick tre barn tillsammans: Katia (sångare), Misha (skådespelare) och Nicolas (chef inom musikbranschen). Aznavour fick även ytterligare två barn i sina två andra äktenskap, varav hans dotter Séda är framgångsrik sångerska.

Många är vi som saknar ”den lilla mannen med den stora rösten” tillsammans med alla hans barn och anhöriga!

Lämna en kommentar