Inrikes

SSU och Socialdemokraterna i Skåne infiltrerade av islamister

Joakim Sandell och Katrin Stjernfeldt Jammeh - två ledande skånska socialdemokrater. FOTO: Jens Ohlsson (CC BY-NC-ND 2.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#125
Lästid 6 min

Den senaste månaden har media avslöjat att en extrem falang ledd av islamister tagit makten inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Skåne och fått en rad förtroendeuppdrag inom moderpartiet (S). Falangen har spridit homofoba och antisemitiska idéer samt använt sig av odemokratiska metoder för att skaffa sig fördelar internt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har inlett en granskning av SSU som i värsta fall kan leda till att förbundet förlorar sina statsbidrag.

Nya Arbetartidningen har under en längre tid uppmärksammat de islamister som försöker bygga upp parallellsamhällen i vissa bostadsområden i Sverige, där de vill att muslimer ska leva enligt sharialagar – isolerade från övriga samhället. Våra viktigaste allierade i denna kamp är den majoritet av vanliga muslimer, som accepterar svenska lagar och som i många fall flytt till Sverige undan religiöst förtryck.

I det förra numret skrev vi om hur en lång rad islamister skaffat sig politiska förtroendeuppdrag inom svenska politiska partier. Främst inom Miljöpartiet. I detta nummer riktar vi blickarna mot Socialdemokraterna. Det är Kvällsposten/Expressen som gått i spetsen för avslöjandena rörande ”islamistfalangen” som tagit över det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Skåne. Denna ”islamistfalang” har varit känd både av riksledningen inom SSU, ledningen för Socialdemokraterna i Skåne samt det skånska LO-distriktet. Men istället för att agera med kraft har ”islamistfalangen” utnyttjats i en intern maktkamp mot vad som kallas för en stark ”vänsterfalang” inom SSU Skåne.

SSU-medlemmar med förtroendeuppdrag i Hässleholm, Malmö och Helsingborg visade sig ha spridit antisemitiska, kvinnoförnedrande och våldsbejakande inlägg i sociala medier. En tidigare ordförande för SSU Skåne, och elfte namn på S riksdagsvalsedel i Malmö, kallade islam för ”universalbotemedlet för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem som existerar idag” och ateismen för en ”omoralisk idé”. Under 2017 bjöd SSU Malmö in den salafistiske predikanten Hussein Hamad att föreläsa om ”religionens plats i samhället”. Salafismen är en extrem tolkning av islam som vill gå tillbaka till hur islam praktiserades på 600- och 700-talet. Hamad har föreläst i en rad föreningar där medlemmar senare rest till Syrien och anslutit sig till Islamiska Staten.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, S-kommunalråd i Malmö, kallar det hela för ”enskilda ungdomars uttalanden”. Men ”ungdomarna” hittar senare in i moderpartiet. Adrian Kaba var tidigare ordförande för SSU Rosengård. Åren 2014-2018 satt han i kommunfullmäktige för S i Malmö. I valet 2018 stod han på 15:e plats på riksdagsvalsedeln. Kaba har spridit konspirationsteorin om att Islamiska Staten tränats av Israel, hävdat att en ”judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning” banade väg för Anders Behring Breivik samt uttryckt sitt stöd för Hamas.

Kopplingen mellan SSU:are och Hamas går längre tillbaka. År 2009 arbetade den tidigare ordföranden för SSU Helsingborg, Khaled El-Khalayeli, som ombudsman för SSU Västerbotten. Inför en manifestation mot Israels bombningar av Gaza föreslog två palestinska tjejer som ingick i organisationsgruppen att demonstrationståget skulle ropa slagord av typen ”Det finns ingen Gud förutom Allah och martyren är älskad av Gud” samt ”Vi offrar oss med själ och blod för dig Palestina” (på arabiska). Slagorden var uppenbart inspirerade av Hamas och ströks sedan övriga arrangörer protesterat. Efter organisationsgruppens möte hade de två palestinska tjejerna en träff med El-Khalayeli som övertalade dem att gå bakom ryggen på övriga arrangörer och ropa slagorden ändå!  El-Khalayeli är numera tillbaka i Helsingborg där han är vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden samt ledamot i kommunfullmäktige för S.

Den typ av odemokratiska kuppmetoder som El-Khalayeli uppvisade i Umeå har utmärkt ”islamistfalangen” av SSU Skåne även på interna möten. I en film från SSU Skånes distriktsårskonferens 2017 står dåvarande ordföranden för SSU Skåne, Mansour Ahmed (som kommer från El-Khalayelis hemstad Helsingborg), tillsammans med sina kumpaner och skriker för att avbryta det pågående mötet. En av gästerna på konferensen var dåvarande ordföranden för Kommunals sektion i Umeå, Alejandro Caviedes. Efter hemkomsten skrev Caviedes på facebook att det han bevittnat ”saknar motstycke” samt att han ”aldrig varit med om något så fruktansvärt i mötessammanhang”. Caviedes skrev sedermera en intern rapport om det inträffade tillsammans med andra som varit inbjudna till mötet.

Även en rad andra socialdemokrater som Kvällsposten talat med vittnar om ett systematiskt användande av hot, skrik och skrämsel för att få sin vilja igenom. Metoderna har använts sedan åtminstone 2014. En rad interna rapporter har producerats. SSU-ordföranden Philip Botström, S-kommunalråden Katrin Stjernfeldt Jammeh och Frida Trollmyr samt ordföranden i den socialdemokratiska arbetarekommunen i Malmö, Joakim Sandell, har alla varit välinformerade om ”islamistfalangens” metoder. Men ingen har reagerat – förrän Kvällsposten började skriva – eftersom falangen internt använts som ett slagträ mot ”vänstern”.

Oförståelsen för vilka krafter de har att göra med löper som en röd tråd genom ledningen för SSU och Socialdemokraterna i Skåne. Det framstår som att så länge S kan värva röster och medlemmar inom vissa grupper så kan de samtidigt legitimera nästan vilka åsikter som helst. I detta sammanhang är det läge att påminna om S-kommunalrådet Frida Trollmyrs deltagande vid invigningen av en Qatar-finansierad jättemoské i Malmö ifjol. Moskén ägs av föreningen Wakf i Malmö. Wakf grundades i Danmark av salafisten Ahmad Abu Laban. Abu Laban har bland annat kallat Usama bin Laden för en ”affärsman och frihetskämpe” samt rättfärdigat palestinska självmordsbombare. Genom att Trollmyr deltog på Wakf:s moskéinvigning legitimerade S i Malmö denna förening! Trollmyr försvarade sig med att hon ”egentligen inte har så bra koll på vad det är för förening”…

I förra numret argumenterade vi för att det är dags för islamisterna i Sverige att bilda egna politiska partier istället för att infiltrera andra. Islamister knutna till Muslimska Brödraskapet har försökt skaffa sig positioner inom svenska politiska partier i över 20 års tid. Deras genombrott kom 1999 med en uppgörelse mellan Sveriges Muslimska Råd (en organisation som står Muslimska Brödraskapet nära) och den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Socialdemokraterna hade sett en chans att fiska röster bland muslimska väljare – och i utbyte mot röster fick islamisterna bl a löften om representation på socialdemokratiska valsedlar.

Det är denna islamistiska draksådd som Socialdemokraterna nu får skörda i och med avslöjandena i Skåne. Kan inte S och SSU hantera denna kris på rätt sätt riskerar de att tappa ytterligare tusentals arbetarväljare till Sverigedemokraterna. Men dessutom riskerar S oansvariga agerande att legitimera islamistiska extremister i en rad andra sammanhang i samhället. Om islamisterna lyckas erövra framträdande positioner riskerar detta att skrämma bort vanliga muslimska väljare. Att Socialdemokraterna inte klarar av att hålla rent inom de egna leden innebär ett enormt svek mot alla vanliga muslimer, och icke-troende från muslimska länder, som hade hoppats att slippa religiöst förtryck då de tagit sig ända till Sverige.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar