Slagserien

Julspecial

Veckans Nyheter
Publicerad i
#126-127
Lästid 3 min

Du vet att Sverige befinner sig i en politisk kris när…


…Margaret Thatchers största fan i Sverige får en central roll i spelet om regeringsmakten. Just det, centerledaren Annie Lööf har dominerat medierapporteringen på sistone.
Det tog skruv ordentligt när riksdagens talman gav henne sonderingsuppdraget, dvs att snacka med de andra partierna om olika regeringsalternativ. På den presskonferens som hölls efter att hon avbrutit uppdraget berättar Lööf bland annat att hon ”…undersökt möjligheterna för en smal mittenregering med C och L”. Vidare avslöjade Lööf att hon med det alternativet som bas undersökt om hon själv skulle kunna ”tolereras som statsminister och regeringsbildare”, men att ”den vägen bedömer jag som stängd”. Det är värt att nämna att ”tolererar” är ett ord man brukar använda för att beskriva något man motvilligt kan acceptera.
Vi kan alltså skatta oss lyckliga över att Lööfintolerans är en vanligt förekommande form av allergi…

Kära tomten

Sen var det den där önskelistan – förlåt – kravlistan till tomten – förlåt – Stefan Löfven. Centerns krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister innehöll i princip alla Centerns nyliberala profilfrågor: attacker mot anställningstryggheten, steg mot marknadshyror och skattesänkningar för företag. För att ta några exempel. Resonabelt, ödmjukt och kompromissvilligt? Nåja, Stefan Löfvens första kommentar var till hans eviga skam inte något i stil med ”Jag ska ta en titt på listan, framförallt ska jag studera papperskvalitén för att se om det duger till att torka mig i arslet med”.
Istället har Löfven förhandlat med Lööf och varit villig att tillmötesgå vissa av kraven. ”Skambud!”, utbrister Lööf. Man kan alltså sammanfatta Lööfs hållning på följande sätt: Vi kan tänka oss Löfven som statsminister, om han svär trohet till Centerns partiprogram.
Onekligen ett ”intressant” grepp…

Putinkalendern – årets julklapp?

Året närmar sig sitt slut och det är dags att skaffa ny väggkalender inför 2019. Och vad passar då bättre än ”Puttes” kalender? Vi syftar givetvis på Vladimir Putin. Vår tids stora machoikon (nåja) visar upp hela registret på dussinet storslagna bilder.
Kalendern har allt: Tuffingen som cyklar utan hjälm och stödhjul, iförd sina gamla tjänstesolbrillor från KGB. Den gudfruktige hårdingen som badar utomhus på vintern – omgiven av inte mindre än fem (!) ortodoxa präster med ikonbilderna i högsta hugg. Samtidigt visar Putin upp att han även kan vara en modern mjukisman – som håller en vansinnigt gullig hundvalp i famnen.
Skulle vi rikta en önskelista – förlåt – kravlista till tomten – förlåt – Stefan Löfven så skulle det givetvis vara att även Sveriges egen ”Löffe” poserar för en härlig väggkalender. Men Löfven gör väl någon mesig kompromiss och sätter ihop en kalender där även Annie Lööf och Jan Björklund får vara med på bild. Dötrist…
Nåväl. Счастливого Рождества alla läsare – eller God Jul som vi säger i Sverige!

Lämna en kommentar