Kultur, nöje och vetenskap

Två sorters glass som passar till jul

Foto: Kalle Wadin Wesslén
Kalle Wadin Wesslén
Publicerad i
#126-127
Lästid 1 min

Saffransglass
Glass kanske inte hör till vanligheterna på julbordet. Men det är jätteenkelt att göra. Och om man ska äta glass till jul så bör det ju vara med saffran i!

Ingredienser
Två påsar saffran (ett gram)
1 krm xantangummi
5 dl grädde
400 g kondenserad mjölk

  1. Blanda saffran och xantangummi.
  2. Häll på grädden.
  3. Vispa tills det har tjocknat.
  4. Häll i en burk kondenserad mjölk och vispa tills allt har blandats.
  5. Ställ in i frysen och vänta i tre timmar.
  6. Ät och njut!

Citronsorbet
Nu när vi har etablerat glassen på julbordet så kan vi slänga in ett recept till. Och passar det inte till jul så kanske det blir perfekt på nyårsafton?

Ingredienser
3 dl strösocker
1 krm xantangummi
5 dl vatten
2 stora citroner
Gul karamellfärg (om du vill)

  1. Blanda ut xantangummit i strösockret i en kastrull.
  2. Häll på vattnet.
  3. Koka under omröring i ett par minuter.
  4. Pressa citronerna och häll ned saften från dessa i sockervattnet.
  5. Koka i ytterliggare någon minut under omröring.
  6. Låt blandningen svalna i rumstemperatur någon timme. Tillsätt ev. gul karamellfärg.
  7. Ställ in i frysen och vänta i tre timmar.
  8. Ät och njut!