Internationellt

150 miljoner arbetare strejkade i Indien

Göran Sandberg
Publicerad i
#129
Lästid 1 min

Den 8-9 januari gick minst 150 miljoner indiska arbetare ut i en två dagar lång generalstrejk mot bland annat försämrade arbetsvillkor. Den utlösande faktorn var en ny arbetsrättslag som kommer att försämra arbetarnas rättigheter. Men strejken visar även på ett djupare missnöje med den nuvarande regeringen.

Strejken förenade många olika yrkesgrupper och arbetare: alltifrån gruvarbetare, bönder, busschaufförer till bankanställda och studenter anslöt sig till strejken. Strejken ägde rum i stort sett över hela Indien i regioner som Assam, Kerala, Manipur, Meghala, Karnataka, Dehli samt Goa. Många regioner blev helt lamslagna när arbetarna lämnade sina arbetsplatser och på många platser var de allmänna kommunikationerna inställda.

De tio fackföreningarna som deltog i strejkerna lade fram tolv krav till regeringen. De främsta kraven rörde högre minimilöner samt att ta tag i den långtgående jordbrukskrisen i landet. Strejkerna har mestadels varit fredliga men på vissa håll blev fackliga ledare arresterade.

Efter generalstrejken planerar några fackförbund att mobilisera för nya strejker inom de närmaste månaderna.

Lämna en kommentar