Internationellt

Anklagelser om antisemitism inom Labourpartiet

FOTO: David Hardman (CC BY-NC-ND 2.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#129
Lästid 3 min

Anklagelser om antisemitism (judehat) har blivit högerflygelns nya vapen i sin strävan att underminera Jeremy Corbyn som ledare för Labourpartiet. Den kampanj mot antisemitism inom Labour som nu pågår kar fått karaktären av häxjakt. I vissa läger jämställs all kritik av staten Israel med antisemitism. Samtidigt har Corbyns tidigare politiska misstag lämnat allvarliga blottor som hans motståndare nu utnyttjar.

En av de åtta parlamentsledamöter som lämnat Labour, Luciana Berger som själv är judinna, har blivit utsatt för antisemitiska trakasserier i sociala medier. De som utsatte henne för dessa trakasserier var högerextremister – och har dömts för detta. Parallellt med detta har Berger även anklagat medlemmar i Labourpartiet för att ha trakasserat henne på sociala medier – fast utan att kunna presentera några bevis för detta.

År 2016 sa en annan av avhopparna, Chuka Umunna, följande när det gäller anklagelserna om antisemitism inom Labour: ”Vissa har påstått att det förekommer en institutionaliserad antisemitism inom hela Labourpartiet. Detta är inte en bild jag delar, inte minst då jag aldrig sett någon antisemitisk incident under mina nästan 20 år som aktiv”. Idag påstår Umunna motsatsen. Vilken version ska vi tro på?

Parlamentsledamoten Chris Williamson, som är nära allierad med Corbyn, har blivit avstängd från partiet för påstådd antisemitism. Hans ”brott” var att han sa att det inte fanns någon grund för påståendet att det råder en institutionaliserad rasism inom Labour. Och han har rätt. Men högern har tyvärr lyckats ta en ytterligare skalp.

Den verkliga måltavlan för anklagelserna om antisemitism är Jeremy Corbyn. I en nylig radiointervju fick Luciana Berger frågan om hon skulle välkomna en Labourregering ledd av Jeremy Corbyn minst tio gånger. Och varje gång undvek hon frågan för att istället tala om Brexit. Det är knappast förvånande att hennes lokala partiorganisation höll på att förbereda en misstroendeomröstning riktad mot henne.

Corbyns fiender har utnyttjat anklagelserna om antisemitism för att bedriva en smutskastningskampanj mot hela Labourpartiet. Men i detta fall verkar det tyvärr uttrycket ”ingen rök utan eld” stämma. Det finns flera fall där medlemmar i Labour uttalat sig antisemitiskt eller haft samröre med grovt antisemitiska organisationer. Den tidigare borgmästaren i London, Ken Livingstone, tvingades lämna partiet efter att ha gjort antisemitiska uttalanden.

Jeremy Corbyn själv har länge stött palestiniernas kamp. Men i sitt stöd till palestinierna har han begått allvarliga politiska misstag. Corbyn har tidigare bland annat kallat Hamas och Hizbollah för sina ”vänner” och bjudit in medlemmar från dessa till möten i anslutning till det brittiska parlamentet. Både Hamas och Hizbollah är organisationer som systematiskt sprider antisemitisk propaganda och hat mot judar.

Idag har Corbyn tagit avstånd från sina tidigare uttalanden. Men hans tidigare, mycket allvarliga, politiska misstag har lämnat blottor som hans motståndare nu utnyttjar i sin häxjakt mot alla som stödjer Corbyns viktiga kamp mot nedskärningar och nyliberalism som gjort honom så populär inom den brittiska arbetarrörelsen och lockat många nya väljare till Labour.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar