Krönika

Mitt intresse för ljudanläggningar

Peter Ericsson
Publicerad i
#123
Lästid 3 min

Så länge jag kan minnas har jag haft ett intresse för bra ljud och att kunna spela riktigt hög musik utan att det låter illa. Mitt intresse för ljudanläggningar väcktes därför väldigt tidigt.

De flesta människor som ska köpa en stereo eller ett hemmabiosystem åker till sin lokala stormarknad och köper en hyfsad anläggning till bra pris som de sedan använder tills den går sönder. Men en sådan person har jag aldrig varit, då jag alltid velat ha bättre och bättre ljud i mina grejer. Därför började jag tidigt att intressera mig för olika förstärkare och högtalare. Jag blev en audiofil helt enkelt.

Min första stereo sparade jag ihop till när jag var liten. Jag sålde jultidningar, hjälpte till hemma och sparade alla pengar jag fick när jag fyllde år eller i julklapp. Det var en enklare integrerad paketanläggning av märket JVC, med inbyggd CD-spelare och kassettdäck. Högtalarna kom separat och kunde bytas ut. Då jag köpte anläggningen kostade den lite drygt 2500 kr och jag hade mycket glädje av den under många år. När den väl gick sönder så gick den tyvärr inte att laga, jag har den inte kvar längre.

Min andra stereo, som jag sparade ihop till när jag var lite äldre, var en tidig hemmabioreceiver som var mycket bättre än min gamla paketanläggning. När det begav sig så kunde jag komma hem efter skolan och spela hårdrock så att det dånade ända bort till korsningen där jag bodde. Och kändes skönt att kunna göra det!

Numera har jag hunnit med att äga ett antal olika uppsättningar med stereoapparater och högtalare. Jag tycker att jag har lärt mig en hel del genom åren, exempelvis när det gäller att veta vilka högtalare som man ska kombinera med vilken förstärkare och annan kringutrustning för att lyssna på en viss typ av musik. Olika anläggningar kan låta väldigt olika och vara olika bra för en viss typ av musik.

En vanlig missuppfattning är att det alltid är dom dyraste grejerna som är bäst. Det är inte svårt att spendera tiotusentals kronor på en ljudanläggning – och att få riktigt bra ljud. Men jag har lyssnat på både högtalare och förstärkare på olika Hifi-mässor genom åren som haft ett riktigt tråkigt ljud trots en väldigt saftig prislapp. Jag minns särskilt en anläggning som hade ett platt och livlöst ljud med mycket vass diskant som skar i öronen. Hemskt! Men prislappen för den anläggningen låg på många, många tusenlappar…

Jag är väldigt nöjd med den anläggning jag har i mitt vardagsrum idag. Anläggningen består av separata vintagedelar som försteg och slutsteg från Yamaha, ett gammalt kassettdäck från Pioneer och en vinylspelare från Thorens samt ett par äldre högtalare av modellen Sonab OA-116. Allting är inhandlat begagnat – så det kostade inte skjortan och det är ganska lätt att fixa om någonting går sönder!

Lämna en kommentar