Inrikes

Skriv under namninsamling för att ställa IS-krigare inför rätta

Veckans Nyheter
Publicerad i
#129
Lästid 1 min

I en rad europeiska länder har organisationer, opinionsbildare och privatpersoner ställt krav på sina regeringar att agera för att ställa återvändande IS-krigare inför rätta. Ett av de mest kända ansiktena i kampen för att alla offer för IS övergrepp ska få rättvisa är den yazidiska kvinnan Nadia Murad, som även fick Nobelpriset för sin kamp.

I Sverige har en privatperson tagit initiativet till en namninsamling på nätet för att svenska IS-krigare ska ställas inför rätta – något NyA uppmärksammat tidigare. I skrivande stund har över 17 000 människor skrivit under namninsamlingen! Namninsamlingens skapare, som under en längre tid engagerat sig i denna fråga, är också av uppfattningen att de återvändande IS-krigarna ska ställas inför rätta enligt ”lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”.

Du finner namninsamlingen på följande webbadress: https://www.change.org/p/the-swedish-state-swedish-is-members-must-be-brought-to-justice. Vi uppmanar alla våra läsare att dels skriva på namninsamlingen och dels att sprida den till sina vänner och bekanta – exempelvis via sociala medier. Detta är ett typexempel på insiktsfulla gräsrotsinitiativ.

Lämna en kommentar