Partinytt

Arbetarpartiets kongress tog sikte på nationell satsning

Arbetarpartiets femte kongress ägde rum 15-17 mars. Kongressens röda tråd var en satsning på att göra partiets politik känd över hela landet. FOTO: Anton Hultdin
Davis Kaza
Publicerad i
#130
Lästid 3 min

Ett 50-tal medlemmar och sympatisörer deltog på Arbetarpartiets femte kongress som ägde rum i Umeå den 15-17 mars. Den röda tråden under kongressen var satsningen på att göra partiets politik känd över landet och att etablera oss på nya orter. Kongressen valde även en ny Partistyrelse, Kontrollkommission samt Revision.

De beslut som fattades under och inför kongressen syftade till att genomföra en nationell satsning. Våra viktigaste hjälpmedel i denna satsning är följande:

1. Att skapa en daglig nyhetskälla på riksplanet i form av poddradiosändningar och en nationell blogg för nyheter och arbetsplatsrapporter från hela Sverige – som komplement till Nya Arbetartidningen som vi avser att ge ett fylligare innehåll på nätet.

2. Att genom denna stärkta mediala ställning föra ut att vi ställer upp i riksdagsvalet 2022 – samt att vi vill samarbeta med andra som också anser att det behövs ett nytt parti för arbetarna, för deras barn och föräldrar, i Sverige.

Sedan Arbetarpartiet bildades 2010 har vårt mål alltid varit att skapa ett nytt parti på riksplanet. Detta var ambitionen även för Arbetarpartiets föregångare. Och sedan valet 2018 håller det nu på att växa fram en öppenhet inför tanken på ett nytt arbetarparti som inte har existerat i Sverige på decennier. Ifjol gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1911. Därefter svek de löntagarna genom uppgörelsen msed C, L och MP som innebar att de accepterade försämrade turordningsregler, en svagare ställning för kollektivavtalen plus att de öppnade dörren för marknadshyror. Allt bara för att få behålla ministerposterna!

I detta läge måste någon stå upp och försvara arbetarrörelsens värderingar. Vi må vara små idag. Men någon måste satsa på att fylla det tomrum som socialdemokraterna nu har lämnat i syfte att ge alla som känner sig politiskt övergivna och hemlösa ett nytt alternativ inför framtiden.

Genom vår nationella satsning siktar vi främst på att nå fram till de arbetare som har röstat på S och SD, eller som inte har röstat alls. Vi kommer också att sträva efter att samarbeta med andra som också ser behovet av ett nytt parti på riksplanet. Varken MP eller KD kom in i riksdagen första gången de försökte. Men själva satsningarna, på att bli en daglig nyhetskälla och på riksdagsvalet 2022, kommer att skapa en långt starkare grund runt om i landet än vad vi har idag.

Kongressen besöktes även av gäster från Västerviks Socialistförening samt av Roger Silverman från Workers’ International Network i London. En annan verklig stämningshöjare var den somaliska maten. Kongressen avslutades med att vi närmast tog sikte på valrörelsen inför EU-valet den 26 maj.

Röster om kongressen

1. Vad har varit bäst med kongressen?
2. Vilka nya kunskaper tar du med dig härifrån?

Kerstin Sandström, Sävar

  1. Att få information som går på djupet! Att till skillnad från media inte bara skrapa på ytan kring saker, utan att här också få kunskaper kring det som media inte tar med.
  2. Det var väldigt mycket, så det är svårt att svara någonting specifikt. Det blev lite korvstoppning och det måste få sin tid att sjunka in.

Agneta Björk, Holmsund

  1. Att det var många deltagare utifrån som kunde bidra med nya perspektiv, exempelvis från Västervik. Det har berikat kongressen.
  2. Hur det politiska arbetet ser ut i Västervik och i Storbritannien. Det var också intressanta inlägg om EU och om Kina, sådant jag inte hade så bra koll på sen förut.

Andreas Bengtsson, Robertsfors

  1. Det bästa med kongressen tycker jag var Rogers (Silverman) rapporter från WIN (Workers International Network) och världsläget.
  2. Jag tar med mig nya kunskaper om hur vi kan sprida partiet och tidningen nationellt.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar