Arbetsplatsrapporter

Vagnarna på förskolorna

Foto: hpgruesen/Pixabay
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
Lästid 2 min

Jag jobbar på många kök runt om i kommunen och en stor andel är kök på förskolor. På nästan alla förskolor har man ungefär samma system för att få ut maten till barnen på avdelningarna. Det skickas ut en vagn med bestick, tallrikar, glas, tillbringare, haklappar ifall det behövs, och serveringsbestick. Vissa förskolor har små kylar och skafferier på sina avdelningar så saker som smör, mjölk och bröd måste inte alltid skickas med. Maten skickas antingen i karotter där man lagt upp maten, eller i en separat vagn som kan hålla maten varm längre.

Det störande elementet är när alla vagnarna kommer tillbaks till köket. Det vanligaste systemet är att alla bestick, tallrikar och glas diskas vagn för vagn och ska tillbaks till den vagn det stod på. Anledningen till att man har detta system är för att avdelningarna inte ska behöva gå till köket eller mellan avdelningarna för att hämta saker som fattas inför måltiden. Man vill vara säker på att avdelningen alltid har ”sina saker”. Men det skapar en del logistiska svårigheter.

Den stora saken är att man kör fler vändor med diskmaskinen än vad som behövs. Backarna körs ofta halvfulla. Om man kunde diska alla tallrikar eller glas på en gång så skulle man minska antalet diskar med säkert en fjärdedel. Men om man ska ha tillbaks samma antal glas och tallrikar som kom till köket är det dock svårt, då man skulle behöva komma ihåg hur många av varje som ska tillbaka på vagnarna.

Det finns dock system där det är möjligt. Dels finns det förskolor som har ”matsalar” där de har alla tallrikar och glas i skåp på den centrala platsen. Men att bygga om en massa förskolor för att göra på det sättet känns orealistiskt. Men på en förskola jag var på var all ”porslin” i köket och pedagogerna hämtade vad som behövdes till frukost, lunch och mellanmål. Då kunde jag köra allt på en gång och bara sätta upp i hyllorna. Säkert skulle det bli lite svårare för exempelvis pedagogernas vikarier då det inte bara är att hämta en vagn.

Men det skulle bespara oss i köket mycket stress. Och kommunen pengar och energi.

Lämna en kommentar