Slagserien

Slagserie i nummer 132

Lajbans på valvaka. Foto: Philip Coroiu (CC BY-NC-ND 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#132-133
Lästid 2 min

Vart tog EU-valet vägen?

Valrörelsen inför EU-valet i Sverige har präglats av en absurd obalans.

– Å ena sidan: Media och politiker har hamrat fram budskapet att detta EU-val var ett verkligt ödesval. Det viktigaste EU-valet någonsin, minsann! Allra mest ödesmättade var Socialdemokraterna under sin valrörelse. Stefan Löfven förklarade att EU-valet handlade om ”demokrati och jämlikhet” mot ”växande klyftor och extremism”.
Och den kampen skulle avgöras bara man röstade S i EU-valet…

-Å andra sidan: Partierna har lyst med sin frånvaro under valrörelsen. Ett och annat valplakat har förvisso suttit uppe längs vägarna. Och TV-debatterna har avlöst varandra. Men på många orter ställde partierna inte ens ut valstugor! På valdagen i Umeå var det bara S som stod utanför någon vallokal och delade valsedlar.
En enda vallokal…

Debatt rensad på EU-frågor

De politiska frågor som diskuterats har haft väldigt lite med EU att göra. Viktiga frågor som uppbygget av en EU-armé eller EU-etablissemangets strävan efter ett Europas Förenta Stater stod inte ens på dagordningen. En av valrörelsens heta debatter blev istället kring en anklagelse från en centerpartist, riktad mot KD, där han anklagar partiet för att ”…tveka i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. En absurd anklagelse som av allt att döma var gripen helt ur luften.

På temat KD så hittade media även andra, VERKLIGT viktiga frågor att rapportera om. Som vilken musik som spelades då Ebba Busch Thor äntrade scenen i samband med ett offentligt framträdande…

Alla vann valet

Soraya Post. Foto: Frankie Foughantin (CC BY-SA 3.0)

EU-valsfarsen nådde sin klimax på valnatten. Alla partier var jublande glada. Hela tiden. Inte bara valets segrare. Även då valresultatet presenterades. Oj, vad det jublades. Och vrålades!
Socialdemokraterna, som gjorde sitt sämsta EU-val någonsin, jublade och applåderade för att de faktiskt fick några röster.
Liberalerna, som var 5 000 röster ifrån att åka ur EU-parlamentet, var jublande glada för att de fick vara kvar.
Miljöpartiet, som lyckades backa rejält trots det senaste årets revansch för klimatfrågorna, var närmast i extas. Särskilt Alice Bah Kuhnke.
Feministiskt Initiativ, å sin sida, var faktiskt besvikna. Soraya Post var riktigt ”arg”! Även detta helt orimligt. Vem hade trott att FI skulle bli återvalda till EU-parlamentet efter att ha röstat för Juncker…

Dödstyst efter valet

Lika absurt som den upptrissade stämningen och talet om ”ödesval” före valet är den öronbedövande tystnad som inträtt efter EU-valet. När TV-kamerorna slocknat dog vrålet och jublet ut. Tidningarna skrev pliktskyldigast om valresultatet.
En vecka senare var ”ödesvalet” ersatt med fotboll…

Lämna en kommentar