Arbetsplatsrapporter

Att arbeta inom äldreomsorgen

Foto: Martina Huber / Socialdemokraterna (CC BY-NC-ND 2.0)
Lena Lindström
Publicerad i
Lästid 2 min

Jag har jobbat både inom hemtjänsten och på äldreboenden. Som personal har vi stor press på oss att hinna mycket på kort tid. Och vi är omtalade i samhället där det finns mycket åsikter om våra verksamheter. Vi har även en lång historia bakom oss med mycket förändringar och nedskärningar som har smugit sig på oss. Jag är en av dem som arbetar inom dessa yrken och jag vill berätta vad som är bäst med mitt arbete.

Om vi börjar med hemtjänsten, där jag jobbade i fem år. Efter att ha arbetat på boende i många år var det en enorm frihetskänsla att få vara ute hela dagarna, dvs när jag forslade mig mellan brukarna. Man får också en speciell kontakt med brukarna när man kommer hem till deras egna hem. Man måste ”tassa runt” på ett helt annat sätt för det är de som bestämmer i hemmet. Man fick använda sin egen kreativitet att lösa problem tillsammans med brukaren i hemmet. Den nära kontakten man fick satt kvar i mig ett bra tag efter att jag slutat inom hemtjänsten. Jag kunde många gånger känna att jag ville besöka en del av mina tidigare brukare efter att jag slutat.

På äldreboenden har jag jobbat i femton år. Jag jobbar på ett boende idag och det är där jag har mitt hjärta. Man får syssla med mycket omvårdande uppgifter, som jag tycker om. Det är bra att man kan gå tillbaka till brukarens rum och avsluta det man inte hunnit med under morgonarbetet. En annan sak som jag uppskattar med att arbeta på ett boende är att man har kontakt med både brukarna och sina arbetskamrater under hela dagen. Det sker ständiga överrapporteringar mellan dag-, kvälls- och nattpersonalen. Man har alltid hela gruppen av personal att samtala med om allt.

Detta är en liten summering vad jag tycker är bra i vårt omtalade och stressiga yrke. Det kan vara tungt ibland med jag ångrar inte mitt yrkesval.

Lämna en kommentar