Inrikes

Stämpling till terroristbrott i Östersund

Foto: Jesus Corrius / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Johan Roslin
Publicerad i
Lästid 1 min

Vid lunchtid den 14 augusti anhölls en man i Östersund för förberedelse till mord. Dagen därpå ändrades brottsrubriceringen till stämpling till terroristbrott. Nu utreds den anhållne för kopplingar till terrordömde Rakhmat Akilov – mannen som utförde dådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Vid 11-tiden den 14 augusti fick polisen in uppgifter om en bilförare som betedde sig märkligt i centrala Östersund. När polisen kom till platsen med blåljus försökte mannen fly, vilket slutade med att han körde in i ett stenfundament i närheten av Stortorget i Östersund. Där greps mannen och anhölls på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Mannen ska ha försökt köra över människor i centrala delarna av Östersund. Vittnen på platsen för gripandet sa dessutom att de sett någon typ av röda dunkar i bakluckan på bilen.

Nu har riksenheten för säkerhetsmål, tillsammans med Säpo, tagit över förundersökningen och brottsrubriceringen har ändrats till stämpling till terroristbrott. Mannen utreds också för kopplingar till den terrordömde Rakhmat Akilov som körde ihjäl fem människor på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Den gripne mannen är enligt Expressen från Kazakstan. Han utvisades från Sverige 2016, men återvände och fick ett tillfälligt uppehållstillstånd 2018. Motivet bakom dådet är ännu inte klarlagt.

Lämna en kommentar