Gösta Larsson var arbetarsonen som blev en känd författare i USA. Idag finns Gösta Larssons succéroman Ships in the River översatt till svenska tack vare insatser från hans son och barnbarn.
Gösta Larsson föddes i Malmö år 1898. Han var äldst och hade fem yngre systrar och en bror. Familjen bodde trångt i en liten lägenhet. Det var fattigt och eländigt och Gösta fick lämna den sexåriga folkskolan tidigare för att hjälpa familjen med försörjningen. Under brinnande världskrig tog han värvning på ett lastfartyg som kolskyfflare. Åter iland arbetade han som maskinarbetare vid Kockums. Efter en tid där fick han ett stipendium för att studera teknik, vilket han gjorde i några år och blev ingenjör. År 1921 fick Gösta en utomäktenskaplig son.
Men Gösta lämnade modern och sonen och emigrerade till USA. Väl framme försörjde han sig på diverse olika arbeten. Han hade lätt för att lära sig det nya språket och ägnade sin lediga tid till att författa. Debutboken Our Daily Bread (Vårt dagliga bröd) utkom 1943. Boken fick fina recensioner både i USA och i Sverige.
Boken skildrar Göstas uppväxttid med en sjuklig far som kände sig tvingad att bli strejkbrytare under storstrejken 1909 för att klara familjens överlevnad. Boken beskriver situationen för de arbetare som deltog i strejken. Många ställdes inför valet att backa från sina krav eller vara utan arbete. Det var en svår och tuff tid för många arbetare i Sverige. Gösta valde att emigrera till ”framgångslandet” Amerika för att klara sin försörjning. Han behandlar detta i sin andra bok, Fatherland Farewell (Mitt land, farväl!).
Böckerna översattes till svenska av förlaget Wahlström och Widstrand. Men Gösta var mycket missnöjd med deras översättning av hans böcker och förbjöd därefter all fortsatt översättning till svenska.
Därför översattes heller aldrig Göstas mest framgångsrika roman, Ships in the River (Kajerna vid Hudson River) från 1946, till svenska förrän långt senare. Handlingen tilldrar sig i New Yorks hamn och handlar om stuveriarbetarnas slit. Ett arbete som Gösta själv hade erfarenhet av. Filmproducenten Warner Brothers var väldigt intresserad och ville göra en film av boken och skriva kontrakt med Gösta. Men något gjorde att de inte kom överens och boken blev aldrig film.
Ships in the River blev Göstas sista bok. En dag i februari 1955 blir även Göstas sista dag i livet. Han begick självmord hemma i sitt garage. Gösta, som var socialist, hade då utsatts för den så kallade ”kommunistjakten” som rådde under en tid i USA på 1950-talet under senator McCarthy. Han fick dessutom sina böcker refuserade av ett svenskt förlag som tyckte att de var för amerikanska.
Gösta Larsson sammanfattade sin drivkraft på följande sätt i en intervju i tidningen Arbetet 1945: ”Mitt mål är att på mitt sätt göra den svenska arbetarrörelsen känd över hela världen”.