Stockholm

Karolinska sjukhuset varslar 600 anställda om uppsägning

Frank Pettersson
Publicerad i
#137
Lästid 2 min

Nyligen la Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Sjukhuset väntas gå med 1,6 miljarder i underskott det här året, enligt DN. Sjukhusledningen menar att varslen är en ”nödvändig anpassning av kostymen till ett nytt smalare uppdrag”. Sjukhusledningen påstår också att detta inte ska drabba patientsäkerheten.

153 barnläkare på sjukhuset håller inte alls med. De skriver i ett öppet brev: ”Svårt sjuka får betala priset för besparingarna på Karolinska universitetssjukhuset”.

Privatvård allt dyrare

Barnläkarna fördömer nedskärningarna och pekar på en rad olika bakomliggande orsaker. En orsak sägs vara den privatdrivna vårdens skenande kostnader. Då den privatdrivna delen av vården ”har skrivna kontrakt med Region Stockholm kan inte besparingar ske där”, skriver de. ”I stället görs besparingar i den landstingsdrivna vården, det vill säga vården av de svårast sjuka patienterna”.

De pekar också på ökande utgifter för ”nätläkare” och att Vårdval Stockholm blivit mycket dyrare än politikerna räknat med. Närmare 70 procent av Stockholms vårdcentraler bedrivs i privat regi.

Kommunal oroade

Även fackförbundet Kommunal är oroade. Varslet rör 250 undersköterskor och 100 tjänster av typen köksbiträden och personer som sköter transporter av patienter. Catharina Häggbom är förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska. Hon säger följande till DN:

”Det är obegripligt hur arbetsgivaren ska kunna ta bort dessa yrkeskategorier utan att det kommer att få orimliga konsekvenser. Bara i augusti hade de en sammanlagd övertid som motsvarade 500 helårsarbetare”.
”Försvinner de kommer de undersköterskor och sjuksköterskor som blir kvar att få utföra dessa arbetsuppgifter. Det är ett enormt slöseri med kompetens och resurser”.

Förutom besparingarna på Karolinska Universitetssjukhuset har Region Stockholm även krävt att Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus ska göra nedskärningar.

Lämna en kommentar