Internationellt

Illegal invandring leder till splittrade familjer

Illegal invandring, splittrade familjer och sexslaveri. Foto: Ninno Jack Jr / Unsplash.com
Staffan Marklund
Publicerad i
#138
Lästid 3 min

Ett flertal som utvandrat från Sierra Leone och återvänt efter misslyckade försök att nå Europa, berättar för BBC om hur familjer splittrats känslomässigt och skadats ekonomiskt av resan.

28-åriga Fatmata beskriver att hon under resan till Europa tillfångatogs och hölls som sexslav hos en man som menade att hon som svart stammade från helvetet – en man som även lät sina vänner förgripa sig på henne. Jamilatu, 21 år gammal, flydde tillsammans med Fatmata från människosmugglares fångenskap i Algeriet och tog sig tillbaka till hemlandet Sierra Leone. De bägge kvinnorna är arbetslösa och tjänar för stunden sitt uppehälle via bidrag från välgörenhetsstiftelsen ANAIM (Advocacy Network Against Irregular Migration).

ANAIM förser återvändare med resurser och psykologiskt stöd för att kunna ta sig in i samhället igen. Organisationen grundades av Sheku Bangura, en tidigare flykting som själv hamnade i klorna på smugglarna. Flera av de som försökt tagit sig till Europa har genomgått traumatiska upplevelser och utsatts för allvarliga brott. Alimamy som arbetar för stiftelsen har tidigare själv försökt utvandra illegalt. En av hans reskamrater dog av törst längs vägen, en annan drunknade i Medelhavet.

Gemensam nämnare för Fatmata, Jamilatu och Alimamy är att alla tre stal från sina familjemedlemmar för att finansiera resan. Ingen av dem flydde från livsfara, utan reste för att undgå misären av att leva som fattig i ett u-land. De delar också missödet av att ha skadat sina familjerelationer via stölden. Alimamys bror har hotat med att anmäla Alimamy till polisen om han träffar honom igen. Alimamy stal och sålde en vattenförpackningsmaskin som familjen skulle använda i sitt företag. Brodern menar att den stulna maskinen utgjorde ett hopp för släkten att kunna ta sig ur misären och få ett bättre liv – ett hopp som nu tillintetgjorts. 

Jamilatus mamma vägrade först att träffa sin dotter under nära två år. Efter återföreningen kräver hon nu att Jamilatu betalar tillbaka de pengar hon stulit. Det rör sig om en summa motsvarande ungefär 33 600 kr som modern lånat av grannar. Borgenärerna hotade modern till livet strax efter stölden.

IOM (International Organisation for Migration) finansierade bland annat Fatmatas hemresa. Det är en mellanstatlig organisation som till stor del bekostas av EU. IOM delar även ut mindre summor pengar till återvändare för att underlätta för dem att starta företag eller komma i arbete. ANAIM arbetar med PR-kampanjer för att få färre att försöka resa genom att berätta om hur lätt det är att bli villebråd för människosmugglare och utsättas för livsfara.

Farorna avskräcker inte många av de som vill pröva lyckan. Trots att han togs som slav under sin senaste resa och bevittnat två vänner dö, uppger Alimamy att han överväger att försöka ta sig till Europa igen. 

Källa:
https://www.bbc.com/news/stories-50391297

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.