Sömnen är viktig för hur vi mår och för att orka med att vara aktiva under dagen, exempelvis på jobbet. Cirka en tredjedel av vårt liv behöver vi sova, vilket motsvarar 7-8 timmar/dygn. Idag har många människor problem med sömnen vilket kan få allvarliga konsekvenser för hälsan och öka risken att drabbas av olyckor och långtidssjukskrivningar.
Sömnstörningar har ökat kraftigt sedan mitten av 90-talet och idag har ungefär 25 procent besvär med sin sömn flera gånger i veckan. 10 procent har svårt med att somna in, medan många sover en till två timmar för lite jämfört med normalnatten. Kvinnor sover i regel sämre än män, och sömnbesvären ökar med stigande ålder. Också ungdomar rapporterar framförallt en känsla av att inte vara utvilad och sömnbrist.
Vanliga orsaker till sömnstörningar är smärta, värk och olika typer av stress, oregelbundna arbetstider, sovtider och/eller familjesituationen. Människor avsätter dessutom allt mindre tid för träning vilket också är något som bidrar till sämre sömn. Svenska ungdomar rör på sig minst i hela Norden.
Sömnen kan delas in i fem olika stadier, där djupsömnen (stadie 3 och 4) är mycket känslig för störningar. Det femte sömnstadiet kallas REM-sömn (rapid eye movement). Det är då drömmar vanligen inträffar. REM-sömnen anses vara viktig för minnesfunktioner och inlärning.
Enstaka nätter med störd sömn är inte farligt. Om sömnstörningarna däremot blir långvariga så försvagas immunsystemet, ämnesomsättningen försämras och den uppbyggnadsprocess som sker under sömnen blir otillräcklig. Detta kan på sikt leda till sjukdomar samt till att minnet och inlärningsförmågan försämras.
Om man har obekväma arbetstider, eller blir störd av andra anledningar i sin sömn, kan man ta tupplurar på 20 till 30 minuter. Även kortare s k ”powernaps” på 15 minuter minskar tröttheten men en längre tupplur ger mer.
Några sömnråd:
- Se till att ha svalt, tyst och mörkt i sovrummet. Inga TV- eller dataskärmar eller surfplattor på natten.
- Varva ned 1-2 timmar före läggdags. Ingen träning för sent, men gärna yoga eller avslappningsövningar.
- Har man svårt att somna, eller vaknar mitt i natten, ska man gå upp och göra något tråkigt eller skriva ned vad som oroar en. Ofta somnar man lugnt sedan.
- Försök hålla samma dygnsrytm oavsett hur du sovit. En störd sömn bygger upp sömnbehovet vilket gör att du kan sova extra djupt nästa natt.
Om du har regelbundna sömnbesvär under en månad eller längre bör du ta kontakt med din Hälsocentral eller någon sömnspecialist så att en lämplig behandling kan sättas in.
Mer läsning om sömn hittar du hos Stressforskningsinstitutet. Klicka här.