Internationellt

Utsattheten ökar i Storbritannien – en på 200 klassas numera som hemlös

Foto: Mihály Köles / Unsplash.com
Staffan Marklund
Publicerad i
#140
Lästid 3 min

Antalet hemlösa britter ökar. Det senaste antalet uppskattas vara 280 000. Vilket innebär att en på 200 av landets invånare numera är bostadslösa. Det hävdar välgörenhetsorganisationen Shelter. Detta är ett rekordstort antal hemlösa.

Statistisken från Shelter sträcker sig tillbaka till 2016. Shelter definierar hemlösa till att inkludera de som bokstavligen sover på gatan, samt de som saknar eget boende och ges ett tillfälligt sådant av kommunen eller genom privat välgörenhet. Shelter varnar för att det reella antalet människor utan bostad kan vara högre. Detta då de som förlitar sig på att permanent sova hos olika vänner eller bekanta, så kallade ”coach surfers” (soffsurfare), inte räknas med.

Shelter hävdar att 220 000 ytterligare individer levt under hotet att bli hemlösa mellan april 2018 och mars 2019. Hemlösheten har varit ett bestående problem i Storbritannien under det senaste årtiondet. Höga hyror hos privata hyresvärdar och höga bostadspriser, kombinerat med bristfälligt utbud av allmännyttiga alternativ, har tvingat ut allt fler i en prekär tillvaro. En paradox i sammanhanget är att även antalet tomma bostäder har ökat i Storbritannien. I oktober 2018 fanns det totalt 634 453 tomma bostäder enligt den brittiska staten (https://researchbriefings.parliament.uk/ResearchBriefing/Summary/SN03012).

Sajid Javid, en politiker som representerar det konservativa Torypartiet, påstod under senaste valet att den förda högerpolitiken minskat hemlösheten med 50 procent. Det faktagranskande institutet FullFact konstaterade att detta inte stämde, sedan Tories kom till makten hade hemlösheten i själva verket ökat med hela 39 procent (https://fullfact.org/election-2019/sajid-javid-homelessness/). Javid uppgav senare att han ”mindes fel”, att han menade att syfta till att en specifik underkategori av hemlöshet fallit.

Minskningen av den specifika underkategorin ägde dock rum 2003. Och som FullFact påpekar är det omöjligt för Tories, som suttit vid regeringsmakten sedan 2010, att ha minskat hemlösheten sju år innan deras politik realiserades. Den specifika underkategorin av hemlösa i fråga ökade sedan igen mellan åren 2009 och 2017, uppger BBC (https://www.bbc.com/news/election-2019-50721308).

Toryregeringens hanterande av bostadspolitiken är ett utslag av ett större systemskifte från landets konservativa makthavare som inneburit att klyftorna ökat. Vi har tidigare skrivit om den dramatiska ökningen av antalet britter som är beroende av matkuponger för att slippa gå hungriga (se länk).

I en FN-rapport från april 2019 beskrevs den förda politiken i Storbritannien på följande sätt: ”Regeringen har inte hemlighållit sin vilja att ändra värderingssystemet [i landet] till att fokusera mer på personligt ansvar, att sätta upp stora gränser för offentlighetens stöd och att lägga ett enögt fokus på att få ut fler i arbete. […] det är denna mentalitet som har lett till sådant lidande och skadat det brittiska samhället. Brittiskt medlidande har ersatts av ett strafforienterat, elakartat och ofta kallhjärtat tillvägagångsätt”. (”Visit to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Report of the Special Rapporteur on extreme poverty and human rights” sida 5: https://undocs.org/A/HRC/41/39/Add.1).

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.