Inrikes

Fackligt uppror hindrade LO, PTK och arbetsgivarna att avskaffa ”saklig grund”

men hotet mot arbetsrätten kvarstår

Kommunals ordförande Tobias Baudin. Kommunal är ett av fackförbundet som hoppat av LAS-förhandlingarna. Foto: Kommunal / Pressbild
Davis Kaza
Publicerad i
#140
Lästid 4 min

Som vi skrivit tidigare förhandlar de fackliga federationerna LO och PTK med arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv för att försämra arbetsrätten. Dessa förhandlingar ska ses mot bakgrund av Januariavtalet som slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

I Januariavtalets punkt 20 lovade S+MP-regeringen att arbetsrätten ska ”moderniseras” för att ge företagen ”flexibilitet”. Bl a ska Lagen om anställningsskydd (LAS) försämras genom att antalet undantag från turordningsreglerna ökas. Men Löfven vill inte lägga fram dessa försämringar i riksdagen tillsammans med Centerns Annie Lööf. S-ledningen har därför uppenbarligen gett den fackliga paraplyorganisationen LO i uppgift att, förhandlingsvägen, komma överens med arbetsgivarna om försämringarna. En annan facklig federation (PTK) deltar också i fulspelet.

Först presenterade LO, PTK och arbetsgivarna en skrivning av vilken det framgick att dessa löntagarfiender tänkt avskaffa begreppet ”saklig grund” för uppsägning. Innebörden blir då att dörren öppnas för arbetsgivarna att säga upp folk på ”osaklig grund”. Men en rad fackföreningar – Byggnads, Kommunal, Seko, Fastighets, Målarna och Pappers – som tillsammans har över hälften av medlemmarna inom LO hoppade av förhandlingarna den 10 december ifjol. Förhandlingarna kallades för ”flexibilitet och trygghet i arbetslivet”.

Dessa fackförbundsledningar meddelade LO-federationen att den inte längre hade mandat att företräda dem. Lärarnas Riksförbund gav den andra fackliga federationen, PTK, samma besked. Detta uppror från fackförbunden tvingade de fackliga federationerna (LO och PTK) samt arbetsgivarna att backa.

I den avsiktsförklaring som presenterades av LO, PTK och arbetsgivarna lite senare, den 19 december, framstod det som att planerna på att avskaffa begreppet ”saklig grund” vid uppsägning övergetts. Men kravet på att försämra arbetsrätten är något som har sitt ursprung i Januariavtalet. Och där har den f.d. fackbasen Stefan Löfven lovat Centerns Annie Lööf att arbetsrätten ska försämras. Därför kommer kraven på försämringar av arbetsrätten med största sannolikhet att återkomma då förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv fortsätter i början av augusti i år.

Så även om just kravet på att avskaffa begreppet ”saklig grund” vid uppsägning inte skrevs in i avsiktsförklaringen den 19 december så ligger kravet kvar på förhandlingsbordet. I en intervju just den 19/12 får Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl följande fråga: ”Är din bild att saklig grund fortsatt ska gälla vid uppsägningar på arbetsmarknaden?” På detta svarar Dahl: ”Det finns ingen fråga som är avgjord”. Detta visar att kravet på att avskaffa begreppet ”saklig grund” för uppsägning mycket väl kan återkomma till hösten.

Strax före jul gick även Elektrikerförbundets ortsklubb i Västervik ut och kallade det ”ett oförlåtligt svek” att överge kravet på saklig grund för uppsägning. Detta i en debattartikel som publicerades både i tidningen Arbetet (tidigare LO-tidningen) och Elektrikernas facktidning Elektrikern. Styrelsen för Elektrikernas ortsklubb i Västervik skriver bland annat följande:

”Svenska Elektrikerförbundet borde sträcka ut solidaritetens hand till andra LO-förbund och möta förslagen på försämringarna med politisk strejk. Detta har vi inte bara rätt till, det skulle också visa att våra fackföreningar är värda de summor vi betalar in varje månad.
Faktum är att attackerna sker just därför att våra motparter nu vant sig vid att inte möta motstånd. Låt oss göra dem besvikna.”

Vi kan inte annat än hålla med. Trycket mot de fackliga ledningarna måste hållas uppe trots att förhandlingarna nu tar en paus fram till den 1 augusti.

Enligt uppgifter bl a i tidningen Kommunalarbetaren (19/12-19) planerar de fackförbunden som hoppade av förhandlingarna innan jul att lägga ett förslag på LO-kongressen i juni som förhindrar LO-ledningen att förhandla bort begreppet ”saklig grund” vid uppsägning.

Från Arbetarpartiets sida kommer att göra allt i vår makt att hjälpa till i försvaret av ”saklig grund” för uppsägning. Vi ber även dig som är läsare av Nya Arbetartidningen att göra vad du kan. Berätta för, och diskutera med, dina arbetskamrater om vad som är på gång. Skriv en insändare till din egen facktidning. Vi har startat en namninsamling på nätet mot försämringar i arbetsrätten. Du kan sprida denna till alla du känner (klicka här).

Nya Arbetartidningen kommer att fortsätta att följa denna fråga med stor uppmärksamhet. Det bör du med.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.