Internationellt

Riksrätten mot Donald Trump inledd

Representanthusets talman Nancy Pelosi (demokrat). Foto: US House of Representatives
Erik Amnell
Publicerad i
#140
Lästid 3 min

Riksrätten mot USA:s president Donald Trump har nu påbörjats efter att förfarandet befunnit sig i en form av dödläge sedan slutet av 2019. Donald Trump blir därmed den tredje presidenten i USA:s historia som blir ställd inför riksrätt.

Det är främst två anklagelser som riktas mot Donald Trump. Dels anklagas han för att i kraft av sin roll som president, via samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, försökt gynna sig själv inför nästkommande presidentval. Dels anklagas Trump för att medvetet ha förhindrat kongressens arbete med att utreda honom.

Det är representanthuset i USA som har till uppgift att inleda riksrätten mot Trump, medan det är senaten som ska döma eller frikänna presidenten från de åtalspunkter som finns riktade mot honom. Men sedan riksrättsförfarandet påbörjades har processen befunnit sig i ett dödläge. Representanthusets talesman, Nancy Pelosi, har under en tid avvaktat med att lämna in dokumenten med motivet att chefer i representanthuset behöver mer tid att läsa och förstå det omfattande dokumentet.

Under denna tid har en rad olika rykten florerat om varför Pelosi avvaktat med att skicka dokumenten till senaten. Senator Elizabeth Warren kommenterade till CNN att dödandet av Qasem Soleimani kan grundas i inhemska politiska motiv – vilket i sin tur skulle kunna bli ytterligare en åtalspunkt mot Trump. En annan förklaring är att Pelosi ville vänta med riksrätten för att låta fler personer som vill vittna mot Trump komma till tals. Som exempel hade John Bolton, som är Trumps före detta säkerhetsrådgivare, påstått att han var beredd att vittna mot Trump i en eventuell riksrätt. Bolton påstås inneha relevant information gällande Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky – något som Trump själv förnekar.

Den 15 januari röstade slutligen representanthuset igenom en resolution om att skicka alla åtalspunkter mot Trump till senaten med röstsiffrorna 228-193. Inte helt oväntat var det inte en enda republikan som röstade för att skicka dokumentet till senaten. Republikanerna är mer kritiskt inställda till att ställa Trump inför riksrätt än vad Demokraterna är. Sannolikheten att Trump kommer att fällas för de olika åtalspunkterna är därför låg. Det krävs nämligen två tredjedels majoritet i senaten för att fälla Trump i senaten. Och då Republikanerna har en majoritet i senaten så är det mest sannolika utfallet att Trump frias från alla åtalspunkter.

Oavsett vad man tycker om Trump och hans agerande som president är en sak säker: om Trump blir friad (vilket han sannolikt blir) kommer hans påstående om att han är utsatt för en ”häxjakt” att besannas – med en friande dom som bevis på att han är oskyldig till alla åtalspunkter. Därmed riskerar riksrätten att bli ytterligare ett misslyckat försök, från Demokraternas sida, att smutskasta Trump som istället slår tillbaka mot dem själva.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.