Stockholm

Sjukvårdsuppop startat i Stockholm

Ett upprop mot nedskärningar inom vården har startats i Stockholm.
Frank Pettersson
Publicerad i
#140
Lästid 1 min

Protesterna mot nedskärningar i sjukvården fortsätter. Strax före jul demonstrerade runt 3000 personer i Stockholm mot sjukhusens varsel, rapporterar tidningen Dagens Medicin. Det var undersköterskor, sjuksköterskor, läkare samt andra yrkesgrupper inom vården som demonstrerade. Även andra oroliga människor – patienter, anhöriga – deltog.

Totalt är det omkring 800 tjänster som hotas med varsel på de olika sjukhusen i Stockholm.

Protesterna organiseras av ”Stockholms Sjukvårdsupprop”. Initiativtagarna till uppropet, ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad, menar att det är vansinnigt att varsla när det samtidigt är personalbrist. Varslen riskerar dessutom att hota patientsäkerheten. De menar att följden av varslen blir att det är de sjukaste och sköraste patienterna som drabbas hårdast.

– Det är över förväntan att så många är här och gick hela vägen, trots regnet, säger Laura Björnström till Dagens Medicin. De 3000 demonstranterna gick från Mynttorget vid riksdagen till landstingsparken på Kungsholmen.

Syftet med Vårduppropet är att trycka på för att varslen ska dras tillbaka och att besluten ska tas närmare dem som jobbar i sjukvården. Uppropet har även fått stort stöd på Facebook samt skapat en egen hemsida: www.sjukvardsuppropet.se

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.