Vetenskap

Det nya coronaviruset från Kina

Närbild på det nya coronaviruset.
Marika Atlegrim
Publicerad i
#141
Lästid 2 min

Just nu är nyheterna fyllda av rapporter rörande coronaviruset i Kina. Men vad är ett virus och varför blir vi sjuka av det?

Ett virus är en liten partikel (10-200 nanometer) som kräver en värdcell för att kunna ”överleva”. Det finns en rad olika virus, som exempelvis HIV, influensa och herpes. Partikeln tar sig in i cellen och ställer om dess aktivitet så att nya viruspartiklar bildas som, i sin tur, kan ta sig in i andra celler. För att se ett virus måste man titta i ett elektronmikroskop. Just coronavirus har fått sitt namn för att den ser ut som en ljuskrona.

Coronavirus ger en luftvägsinfektion. Före 2003 var detta en lika vanlig sjukdom som förkylningsvirus (rhinovirus). Man känner till sju olika coronavirus. Utbrottet av SARS (Svår akut respiratorisk sjukdom) 2003 och MERS (Middle East respiratory syndrome) 2012 utgör var två olika typer av coronavirus. SARS hade också sitt ursprung i Kina och smittade 8 000 personer varav 750 dog. Många av dödsfallen var sjukvårdsanställda. MERS förekommer fortfarande Mellanöstern och påverkar både de övre och de nedre luftvägarna. Det har rapporterats in 2 300 fall och 800 avlidna.

Det nuvarande utbrottet av coronavirus kallas Covid-19 och startade i Wuhan, huvudstad i Hubeiprovinsen i Kina. De första sjukdomsfallen började rapporterar i början av året. Symtomen liknar influensa, med feber, ont i kroppen och torrhosta. Men för 15-20 procent av de smittade leder viruset till lunginflammation och sjukhusvård.

Viruset smittar inte extremt lätt som t ex mässling, utan smittan sprids i nära kontakt med andra människor. 80-85 procent tillfrisknar på ca två veckor. Det är därför man har rekommenderat två veckors karantän för de som insjuknat till följd av coronavirus. Idag har Kina rapporterat ca 60 000 insjuknade med omkring två procent döda. Dödsfallen har främst handlat om äldre personer med underliggande lungsjukdom. 43 fall av coronavirus har, i skrivande stund, rapporterats fån Europa varav ett fall i Sverige.

Det finns alltså ingen anledning till oro. Ha koll på Folkhälsomyndigheten, WHO och sprid inga konspirationsteorier!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.