Internationellt

Den amerikanska presidentvalskampanjen har börjat

Primärvalen har inletts för det demokratiska partiet i USA, där partiet ska välja den kandidat som ställs mot Donald Trump i presidentvalet den 3 november. Foto: Ryan Ozawa / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Anton Hultdin
Publicerad i
#141
Lästid 3 min

Primärvalssäsongen i USA har börjat. Det är under denna tid som de båda partierna, Republikanerna och Demokraterna, ska ta fram sin kandidat till presidentvalet den 3 november i år. Elva kandidater strider om att bli Demokraternas utmanare mot Donald Trump, varav tre redan har dragit sig ur.

Demokraternas primärval inleds traditionellt med det förberedande valmötet (caucus) i Iowa. Och starten hade inte kunnat bli sämre. Det rådde stora problem med inrapporteringen av rösterna, vilket ledde till en utdragen omräkning och kontrollering. Orsaken var bland annat en app till mobiltelefoner som inte fungerade som den skulle.

Denna app var tänkt att användas under primärvalet för att visa att Demokraterna har den ”digitala udden” gentemot Republikanerna. Men redan då appen användes för första gången, i Iowa, visade sig problemen. Dels var det många som hade svårt att installera appen på sin telefon, så de ringde istället in resultatet, eller skickade in foton av resultatet då alla telefonlinjer var upptagna. Sedan var de resultat som man väl lyckades rapportera in via appen inte alltid rätt. Detta ledde till massvis med felaktigheter som varit svåra och tagit lång tid att korrigera.

President Trump tog givetvis tillfället i akt att håna Demokraterna under rösträkningsdebaclet. ”Ingenting fungerar, precis som när de styrde landet”, skrev han på Twitter. Så mycket för den ”digitala udd” som Demokraterna ville uppvisa…

Efter tre dygn hade man i varje fall till slut räknat färdigt rösterna. Vinnare blev överraskande Pete Buttigieg med 26,2 procent av rösterna. Detta var bara ett fåtal röster fler än Bernie Sanders som fick 26,1 procent. Joe Biden fick endast 15,8 procent av rösterna. Huruvida detta verkligen blir det slutliga resultatet återstår att se. Både Buttigieg och Sanders har begärt att rösterna i vissa valdistrikt ska räknas om. Omräkningen väntas börja den 16 februari och pågå i två dagar.

New Hampshire

Samtidigt som problemen i Iowa fortsatt har resultaten kommit från primärvalet i New Hampshire. Vinnare blev Bernie Sanders med 26 procent, följd av Peter Buttigieg med 24 procent och Amy Klobuchar med 20 procent. Sämst gick det för toppkandidaterna Elizabeth Warren och Joe Biden, som endast fick nio respektive åtta procent av rösterna.

Fakta om Demokraternas toppkandidater

Pete Buttigieg, 38 år
Bor i South Bend, Indiana

Den yngsta kandidaten. Bygger sin kampanj runt idén om ett generationsskifte. Beskriver sig själv som progressiv och stödjer ”demokratisk kapitalism”.


Bernie Sanders, 78 år
Bor i Burlington, Vermont

Andra namnet efter Hillary Clinton inför presidentvalet 2016. Hade haft större chans att slå Trump om vi får tro opinionsmätningarna. Kallar sig själv för demokratisk socialist.


Elizabeth Warren, 70 år
Bor i Cambridge, Massachusetts och Washington DC

Aktiv förespråkare av konsumenträtt. Ställer upp i presidentvalet med löften om stora strukturförändringar där mer makt ska ges till arbetande människor, bort från stora företag och dom rika.


Joe Biden, 77 år
Bor i Wilmington, Delaware

Vice president under Obama-åren. Har sjukvården som en stor fråga. Förhandstippad av många att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet. Fläckas ned av sina egna och sonens förehavanden i Ukraina.


Amy Klobuchar, 59 år
Bor i Minneapolis, Minnesota och Washington DC

Ses som en ”stigande stjärna” inom demokraterna. Anses av flera kunna bli USA:s första kvinnliga president. Har kampen mot drog- och alkoholmissbruk som en viktig fråga.

Fotona på Buttigieg, Sanders, Warren och Biden är tagna av Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.