Hörby

SD-styret i Hörby kommun i konflikt med fackförbund efter kränkningar av tjänstemän

Foto: News Öresund (CC BY 2.0)
Agneta Björk
Publicerad i
#142
Lästid 2 min

Det pågår en strid mellan fackliga toppar och den politiska ledningen i SD-styrda Hörby kommun. Akademikerförbundet SSR:s ordförande anklagar kommunens styrande för att vilja inskränka fackets möjlighet att verka, detta enligt tidningen Dagens Samhälle.

Fackförbunden SSR, Vision och Saco har anmält Hörby kommun till Arbetsmiljöverket för bland annat upplevda kränkningar på kommunledningsförvaltningen. Fackförbunden menar att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön skapar ohälsa. Kommunledningen framhåller att man inte fått några signaler om kränkningar. Nu ska en neutral part, Arbetsmiljöverket, utreda arbetsmiljön.

Hörby kommun styrs av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Sedan dessa tog över makten har tonen mellan partiernas ledande företrädare och facket, främst Akademikerförbundet SSR, trappats upp. Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby kommunfullmäktige, kritiserade nyligen på Facebook det han kallar för ”fackets attack på kommunstyret”. Han hävdar att talet om kränkningar och anmälan till Arbetsmiljöverket saknar grund samt att det är ett ”missbruk av den frihet som intresseorganisationer fått av svenska folket att förvalta med ansvar”. Han ser fackets agerande som ett ”angrepp på folkstyret”.

Akademikerförbundet SSR gick till motattack i ett pressmeddelande. Fackförbundet beskriver arbetsmiljön i Hörby som katastrofal. Chefer har bytts ut på löpande band, fackligt förtroendevalda blir hotade och den politiska ledningen låter kränkningar och trakasserier fortgå.

– Våra medlemmar vittnar om att man vill etablera en tystnadskultur. Det är en oacceptabel situation som det är vår skyldighet som fack att agera mot, säger Heike Erkers, förbundsordförande för SSR, till Dagens Samhälle.

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) har publicerat ett inlägg på Facebook som både SD och M i Hörby står bakom. De slår fast att de inte har något emot facken eller de fackliga representanterna men säger att ”vad vi däremot vänder oss emot är att facken är politiserade”. Den politiska ledningen skriver också att man tar fackens anmälan ”på yttersta allvar” och att man vill ha en öppen och konstruktiv dialog för medarbetares och kommunens bästa.

Arbetarpartiet har ofta kritiserat att LO-facken går i socialdemokratins ledband. Men att fackföreningar tar strid för sina medlemmar är inte ett utslag för ”politisering”. SD-styret i Hörby har gått över gränsen för vad som är acceptabelt när det gäller hur kommunens tjänstemän behandlas. Det måste en fackförening värd namnet ta strid emot.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.