Vetenskap

En kort historik kring coronavirusets utbredning

Coronaviruset som det ser ut i ett elektronmikroskop.
Erik Amnell
Publicerad i
#142
Lästid 3 min

Medierna är fyllda med rapporter om coronaviruset covid-19 och dess utbredning. Vi ger här en kort historik om hur viruset spreds och hur situationen ser ut idag.

Under december 2019 bryter flera fall av lunginflammation ut i staden Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina. Över tid rapporteras flera av dessa fall till den kinesiska hälsokommissionen före vidare undersökning.

I slutet av december skriver en läkare vid namn Li Wenliang i en gruppchatt att han behandlat flera patienter som har ett virus som liknar SARS och uppmanar personer i gruppchatten att vara försiktiga. SARS (severe acute respiratory syndrome) var en epidemi som drabbade hela världen under åren 2003-2004 och innebar flera hundra dödsfall. Wenliangs meddelade får sedan spridning via internet.

I början av januari stängs en fiskmarknad i Huanan. Statligt ägda Xinhua Nyheter rapporterar att marknaden stängts för ”renovering” och flera andra medier rapporterar att marknaden skall ”rengöras och desinfekteras”. Det visar sig senare att det verkliga skälet till nedstängningen är att kinesiska epidemiologer tror att den okända lunginflammationen orsakats av produkter som säljs på fiskmarknaden. Denna farhåga visar sig vara korrekt: 66 procent av de fall av den okända lunginflammationen hade haft kontakt med fiskmarknaden i Huanan.

Den 3 januari, två dagar efter att fiskmarknaden i Huanan stängts, utfärdar den kinesiska Allmänna Säkerhetbyrån en varning mot läkaren Li Wenliang. Enligt säkerhetsbyrån är han misstänkt för att ’’ha stört den allmänna ordningen’’ och att han kommer att ’’ställas inför rätta’’ om han fortsätter att göra offentliga uttalanden om det nya viruset. Samtidigt griper säkerhetsbyrån åtta andra läkare som också anklagas för att störa den allmänna ordningen.

Hälsomyndigheter i Kina går ut med att viruset är en vanlig influensa och censurerar hashtagen #WuhanSARS. Samtidigt inleds förundersökningar mot individer som anses sprida missledande information om viruset.

Den 8 januari tillkännager den kinesiska regimen upptäckten av ett nytt virus som får namnet coronaviruset eller covid-19. Coronaviruset fortsätter sedan att spridas i Kina och andra delar av Asien. Viruset upptäcks även i Nordamerika, Sydamerika och Europa. Den 31 januari bekräftas det första fallet av Coronavirus i Sverige. Den 7 februari rapporteras att läkaren Li Wenliang har avlidit. Detta sedan han själv smittats av coronaviruset.

100 000 smittade globalt

I skrivande stund (9 mars) har antalet smittade passerat 100 000 runt om i världen. Drygt 3 800 har avlidit. De största utbrotten utanför Kina återfinns i Sydkorea, Italien och Iran.

Källan till viruset är ännu okänd. Forskare arbetar febrilt för att hitta källan för att kunna förhindra nya utbrott. Den nuvarande hypotesen är att viruset, liksom SARS-viruset 2002, överfördes från något djur till människor. Myndigheterna i Kina har misstänkt både fladdermöss och myrkottar för att utgöra källan.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar dödligheten till 1-2 procent men det finns osäkerhet i bedömningen. De flesta som smittas blir lindrigt sjuka med bland annat luftvägssymtom som går över av sig själva.

I Sverige har hittills (9 mars) 203 personer bekräftats ha insjuknat i coronavirus.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.