Inrikes

Fackförbund mobiliserar till försvar för saklig grund vid uppsägning

"Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas" - en socialdemokratisk paroll som sopades bort genom Januariavtalet. Foto: Jens Ohlsson (CC BY-NC-ND 2.0)
Tomas Westerström
Publicerad i
#142
Lästid 2 min

Sedan den 10 december har djupa motsättningar inom den svenska fackföreningsrörelsen kommit fram i ljuset. I centrum står de pågående förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv rörande Lagen om anställningsskydd, LAS. Det mest kontroversiella, och skandalösa, med dessa förhandlingar är att avskaffandet av begreppet ”saklig grund” vid uppsägning har varit uppe på dagordningen.

”Saklig grund” betyder i praktiken två saker; man kan antingen sägas upp på grund av arbetsbrist eller ”personliga skäl”, dvs att man missköter sitt jobb eller har stora samarbetssvårigheter. Om kravet på ”saklig grund” försvinner öppnar det för uppsägningar av godtyckliga skäl. Detta riskerar att leda till en allvarlig maktförskjutning på arbetsplatserna, till löntagarnas nackdel.

Som vi skrivit tidigare i Nya Arbetartidningen så var det en rad fackförbund som hoppade av förhandlingarna i protest mot att frågan om att avskaffa ”saklig grund” vid uppsägning kommit upp på dagordningen. Enligt uppgifter i en rad fackliga tidningar har nu fem av de sex LO-förbund som hoppat av skickat in motioner till LO-kongressen den 12-15 juni. De förbund det rör sig om är Kommunal, Seko, Målarna, Fastighets och Byggnads.

Ett av kraven som förs fram i motionerna är att ”LO inte ska medverka till att reglerna för saklig grund förändras”. De oppositionella förbunden kräver även att LO ska avbryta LAS-förhandlingarna och ”göra en omstart”. Vad motionsskrivarna efterlyser vid en omstart är att LO-förbunden ska ges bättre insyn och möjlighet att påverka förhandlingarna. En del av de kritiska LO-förbundens missnöje handlar om att dessa inte hade hållits informerade om innehållet i förhandlingarna av LO:s förhandlare.

Enligt tidningen Arbetet (f.d. LO-tidningen) ser de fem förbund som skickat in motionerna ut att få en majoritet på kongressen. En grov beräkning pekar på att dessa kommer att ha 229 av de totalt 418 rösterna på kongressen.

Vi uppmanar våra läsare att ge dessa förbund allt stöd i kampen för att försvara anställningstryggheten. Vi uppmanar även alla att skriva under vår namninsamling samt för fackliga medlemmar att sprida den budkavle som IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå tagit initiativ till. Se länkar nedan.

Klicka här för att komma till vår namninsamling!
Klicka här för att ladda ned budkavlen från Metallklubbens hemsida!

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.