Vetenskap

Mobilhygien är viktigt i coronatider

Foto: Yura Fresh / Unsplash.com
Davis Kaza
Publicerad i
#143
Lästid 3 min

Forskare har visat att coronaviruset kan överleva på hårda ytor, som exempelvis bord eller dörrhandtag, i flera timmar och till och med två-tre dagar under perfekta förhållanden. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Detta både för att undvika att smittas och för att inte sprida viruset själv.

Mobiltelefonen – värre än spolknappen på en offentlig toalett

Men en av de värsta smittohärdarna bär du alltså med dig, varje dag, i fickan eller väskan: din egen mobiltelefon. Brittiska forskare har visat att det i regel finns 18 gånger fler bakterier på en mobiltelefon än på spolknappen på en offentlig toalett! Mot denna bakgrund är det viktigt att du även ser till att hålla mobiltelefonen ren. Speciellt i dessa tider av coronasmitta.

Det bästa sättet att rengöra sin smartphone är att använda speciella våtservetter som är avsedda för att rengöra mobilskärmar. Du kan också använda våtservetter avsedda för att rengöra kameralinser och objektiv. Båda typerna av våtservetter finns att köpa i elektronikbutiker.

Budgettvätt – tvål och vatten

Det går även bra att använda sig av tvål och vatten. Se bara till att telefonen är avstängd innan du rengör den på detta sätt. Börja med att torka rent telefonen med en våt trasa som du haft lite diskmedel eller handtvål på. Använd sedan en annan våt trasa för att torka bort alla tvålrester. Slutligen torkar du telefonen med en torr trasa eller pappershandduk. Vi avråder dig från att tvätta telefonen under rinnande vatten – även om du har en vattentålig telefon. Kommer det in fukt i uttaget för laddaren eller hörlurarna så kan denna ta lång tid att få bort.

Mobiltelefontillverkarna avråder från att använda sprit/alkohol eller andra kemiska rengöringsmedel på smartphones. Det gäller inte bara skärmen utan hela telefonen. Denna typ av rengöringsmedel kan exempelvis skada ytbehandlingen som ska motverka repor på telefonens skärm. Du ska inte heller använda komprimerad luft av den typ som används för att rengöra datorer till din telefon. Vill det sig illa kan du blåsa sönder både mikrofon och högtalare i telefonen.

Glöm inte att rengöra skalet

Har du ett skal till din mobiltelefon är det viktigt att du håller detta rent också. Är skalet av gummi eller plast räcker med att du diskar av det. Du kan även använda metoden med en våt trasa och lite diskmedel eller handtvål som vi beskrev ovan. Har du någon form av ”premiumskal” av läder eller liknande rekommenderar vi att du följer eventuella medföljande skötselråd – eller tar kontakt med tillverkaren.

Hur ofta du ska rengöra telefonen beror på hur mycket du använder den. Om du plockar upp telefonen någon gång per dag för att ringa ett samtal eller skicka ett sms kan det räcka med att rengöra telefonen en gång i veckan. Hör du till de som använder sin smartphone i tid och otid kan du behöva rengöra den varannan dag – eller t.o.m. dagligen. 

Klarar du att lägga undan mobilen då du äter?

Det bästa kan alltså vara en kombination av att du rengör din mobil regelbundet och att du minskar användandet av mobilen. Detta gäller speciellt då du äter. Lägg undan mobiltelefonen i samband med dina måltider så att du inte surfar eller spelar spel. Lägg även undan mobilen då du ser på tv och äter chips. Kom ihåg de brittiska forskarnas upptäckt: det finns 18 gånger fler bakterier på en mobiltelefon än på spolknappen till en offentlig toalett!

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar